
Zásady správneho stolovania
Moderná doba prináša značné uvoľnenie pravidiel, takže ak poznáte aspoň základnú etiketu pri stolovaní, hanbu si s najväčšou pravdepodobnosťou vo väčšine normálnych situácií, ako je rodinný obed či večera v bežnej reštaurácii, neurobíte. Ak sa však chystáte na väčšiu slávnosť, na akú nie ste zvyknutí, do vybraného podniku alebo ste zmenili zamestnanie a formálne večere s obchodnými partnermi budú vaším denným chlebom, je dobré pozrieť sa na tradičné poňatie etikety podrobnejšie. V súkromnom živote sa ňou potom môžete inšpirovať - možno zistíte, že sa vďaka tomu aj pri domácom stole cítite ako na zámku.
Držanie tela pri stolovaní
Prvým bodom pri pravidlách stolovania sme my sami. Zamerajme sa na to, aby sme počas stolovania mali vystretý chrbát. Nohy pod stolom sa neprekladajú jedna cez druhú, ženy by mali mať nohy tesne vedľa seba, muži ich môžu mať mierne rozkročené. Počas jedenia sa neopierajme o operadlo a myslime na to, že ženy by mali sedieť v prvej tretine stoličky. Lakte na stôl nepatria za žiadnych okolností a dotýkanie sa lakťami s niekým, kto sedí vedľa vás, sa považuje za veľké faux pas. Medzi chodmi môžeme mať svoje ruky podopreté o okraj stola, avšak len v jednom bode medzi zápästím a lakťom. S držaním tela súvisí aj to, ako uchopíme do rúk príbor. Častou chybou pri stolovaní totiž je, ak niekto drží vidličku takým spôsobom, ako sa drží lyžica. A ako teda správne používať vidličku? Pri krájaní a vkladaní jedla do úst ju uchopíme takým spôsobom, akoby sme držali bodec, a teda „vydutou“ časťou nahor. Dôležitá poznámka: cestoviny jeme pomocou vidličky a lyžice. Vidličkou cestoviny naberieme a lyžica nám poslúži ako manévrovací priestor, v ktorom si toto obľúbené jedlo môžeme zakrútiť do takého tvaru a veľkosti, aby sa nám bez problémov zmestilo do úst.


S prejavmi tela súvisia aj zvuky, ktoré človek vydáva pri jedle. Hoci sú vo svete kultúry, kde je mľaskanie prejavom pochvaly hostiteľom, v našich končinách sa zvuky pri žutí alebo sŕkanie polievky považujú za nevhodné a v istých situáciách aj za neospravedlniteľné. Rovnako ako rozprávanie s plnými ústami. Konverzácia za stolom je, pravdaže, nevyhnutnosťou, vždy však musíme mať dožuté, skôr než prehovoríme.
Prestieranie stola
Je, samozrejme, rozdiel, či ide o prestieranie na oslavu alebo len pripravujeme svoj stôl na večeru v okruhu svojich najbližších. Na žiadnom stole by však nemal chýbať obrus a praktické podložky pod tanier. To je rozhodne základ. Na domáce prestieranie nám stačia aj podložky z prírodných či syntetických materiálov, nemusíme sa báť ani vzorov či farieb. Hlavne, aby nám to spolu všetko sedelo. Ak však ide o slávnostné prestieranie, volíme decentnosť a snažíme sa o dokonalé ladenie. Rozhodne sa vyhneme prehnanej pestrosti a exotickým tvarom a stavíme na látkové prestieranie.
Ďalším bodom na zozname sú taniere. Ak chceme zvládnuť prestieranie na oslavu ako profesionáli, nezabudnime na podkladový tanier. Ide o tanier, ktorý je na stole po celý čas, ukladá sa naň obrúsok a nezostane nikdy prázdny. Vždy je na ňom položený buď tanier s aktuálnym chodom, alebo prázdny tanier pripravený na nakladanie nasledujúceho jedla.
Ďalším bodom na zozname sú taniere. Ak chceme zvládnuť prestieranie na oslavu ako profesionáli, nezabudnime na podkladový tanier. Ide o tanier, ktorý je na stole po celý čas, ukladá sa naň obrúsok a nezostane nikdy prázdny. Vždy je na ňom položený buď tanier s aktuálnym chodom, alebo prázdny tanier pripravený na nakladanie nasledujúceho jedla.

Prestieranie príborov je veda
Pre klasickú domácu večeru nám pravdepodobne postačí lyžica na polievku, nôž a vidlička na hlavné jedlo a prípadne menšia lyžička na dezert. Ak však pripravujeme prestieranie na rodinnú oslavu alebo väčšie podujatie, myslime na počet chodov a druhy príborov. Oproti „klasickému“ domácemu menu by sme mali byť pripravení aj na šalát, ktorý si vyžaduje ďalšiu, menšiu vidličku, a takisto myslime aj na miesto pre pečivo. To sa totiž konzumuje tak, že sa z neho odlamujú malé kúsky a tie sa vkladajú do úst. Ak na pečivo nie je určený samostatný tanier, môžeme si ho odkladať na obrúsok naľavo od seba. A ako usporiadať príbory? Podľa poradia jedál, na ktoré sú určené. To znamená, že to, čím začíname, bude najďalej od taniera. Vo väčšine prípadov je to teda polievková lyžica napravo.

Skladanie obrúskov
Obrúsky sú takisto dôležitou súčasťou stolovania. Ak je k dispozícii látkový obrúsok, rozložíme si ho na kolená, aby chránil naše oblečenie pred prípadným znečistením. Papierový, ale aj látkový obrúsok používame na utretie úst po jedle a po dojedení ho ukladáme na tanier. Pri dekorovaní slávnostného stola nezabudnime aj na to, ako tento obrúsok zakomponovať do celkového vzhľadu. Populárne sú vkusné „kapsičky“, do ktorých vieme zasunúť príbor. Mimoriadne šik vyzerajú previazané stužkou a dnu môžeme vložiť aj malý konárik voňavej bylinky. Klasikou je už staré známe skladanie obrúskov do trojuholníka a ich postavenie za tanier. Pre pokročilých je tu ešte možnosť zapojiť svoju šikovnosť a kreativitu a skúsiť skladanie obrúska do tvaru labute či kvetu. Takže ako? Trúfnete si? S takýmto prestieraním bude každý váš stôl pôsobiť neodolateľne a môžete si byť istí, že ste etiketu rozhodne dodržali.

