jedlé rastliny plné vitamínov

Jedlé rastliny z prírody

Zbierať huby v lese je bežná záležitosť, pre mnohých obľúbené hobby. Takisto zbierať chutné lesné plody, ako sú čučoriedky či černice, a potom ich použiť pri letnom pečení. Počuli ste však o tom, že jesť sa dajú aj rôzne bylinky, listy, a dokonca aj kvety, ktoré môžete nájsť len tak na kraji lesnej či poľnej cesty, prípadne vám doma na záhrade rastú medzi burinou? Sezóna húb a lesných bobúľ je ešte ďaleko, avšak jar so sebou prináša celý zoznam prírodných pochúťok, ktoré majú veľa vitamínov. A častokrát sú len krôčik od vás. Ktoré to sú? Poďte sa na ne pozrieť.

Púpava lekárska

Pre niektorých možno tak trochu šok, no pre tých, ktorí sa zaujímajú o zdravú výživu a o doplnky stravy priamo z prírody, to nie je nič nové. Čaj z tejto liečivej rastliny istotne poznáte, ale vedeli ste, že môžete jesť aj jej listy a kvety? Púpavové listy niekomu môžu pripadať horké, ale ak si vo svojom šaláte nakombinujete tie správne chute, jeden či dva rozhodne neuškodia. Kvety môžete pridať takisto do šalátov, ale svoje miesto si nájdu aj ako jedlá okrasa vašich dezertov.
šalát z púpavy lekárskej, jedlé rastliny

Medvedí cesnak

Tak toto je momentálna topka. A jedna z najčastejšie zbieraných jarných rastlín. Vôňu medvedieho cesnaku cítite aj na desiatky metrov, a tak len stačí ísť rovno za nosom, a môžete si dopriať jeho výraznú a lahodnú chuť hneď po návrate zo svojej prechádzky. Jedia sa zelené listy, mnohí neodolajú a dajú si ich doma rovno na chlebík alebo primiešajú do šalátu či použijú ako základ jedla. Pre tých, čo máte trochu viac času a radi by ste si túto „jarnú príchuť“ dávkovali počas celého roka, máme jeden tip: skúste si z medvedieho cesnaku pripraviť chutné pesto! Ale poponáhľajte sa, medvedí cesnak sa zbiera v marci, najneskôr do polovice apríla, kým nezačne kvitnúť.
medvedí cesnak na maslovom chlebíku, jedlé rastliny

Štiav kyslý

Túto obľúbenú pochúťku možno poznáte pod iným názvom – šťavel, prípadne „šoška“. Hlavne ľudia z dedín budú vedieť, že práve hovoríme o rastlinke, z ktorej sa jedia listy – a ako napovedá jej názov, budú kyslé. A použitie? Svieža chuť tejto rastliny obohatí každý jarný šalát, ale štiav sa dá hryzkať aj samotný, prípadne sa dá nakrájať na drobné kúsky a zmiešať s trochou cukru či medu – a máte nenáročný dezert. Vďaka tejto rastline si môžu prirodzenú kyslú chuť dopriať aj tí, ktorí majú alergiu na citrusové plody. A to je pre niektorých výrazný benefit!
štiav kyslý, štavel, jedlé rastliny

Pŕhľava lekárska

Možno ste sa ako malí pri hre vonku popŕhlili a táto bolestivá skúsenosť vám hovorí, aby ste sa tejto rastline zďaleka vyhli. Chcete sa však vyhnúť aj jej priaznivým vplyvom na svoj organizmus? Žihľavový čaj istotne poznáte. A ten predsa nepŕhli, či áno? To preto, že rastlina prešla sušením a tepelnou úpravou. Pŕhlenia sa môžete zbaviť aj tak, že listy doma po umytí prevaľkáte a znova prepláchnete. Takúto žihľavu si môžete spokojne pridať aj do šalátu či zmiešať s medom a vyrobiť si tak silnú „tinktúru“, ktorá vám môže pomôcť, ak vás napríklad škriabe v hrdle. A ešte jedna rada: pri zbere majte na sebe dlhé nohavice a použite rukavice!
pŕhľava lekárska, liečivá a zároveň jedlá rastlina

Sedmokráska

Jeden z prvých jarných kvetov a zároveň skvelý doplnok jedálnička. Rozhodne sa nebojte a tento nežný biely kvietok si pridajte do miešaného jarného šalátu, či dokonca ako jedlú ozdobu pre svoje múčniky. Jedlé sú listy aj kvety, chuť je mierne korenistá. Odvážite sa?
múčnik ozdobený sedmokráskami, jedlé rastliny

Čakanka obyčajná

Táto rastlina s jasnomodrými kvetmi vám vie poslúžiť ako celok – je jedlá od koreňov až po kvety. Mladé listy môžete jesť len tak alebo si ich uvariť. Koreň sa konzumuje po tepelnej úprave a na kvetoch si môžete pochutnať ako na dezerte. Ich farba pekne zarezonuje aj na koláčoch a tortách, čo je len ďalšou skvelou výhodou. Z čakanky sa navyše vyrába bezkofeínová náhrada kávy, ktorú istotne mnohí poznáte. Keď teda najbližšie uvidíte na kraji cesty čakanku, nečakajte a natrhajte si z nej domov!
čaj alebo káva z čakanky obyčajnej, jedlé rastliny