Tortilly s tekvicovými plackami

 

 

Tortilly s tekvicovými plackami, ktoré vás nakopnú

 

 

Nezáleží na tom, aký je deň, mesiac či ročné obdobie, mali by sme svojmu telu dopriať poriadny detox. Ten slúži na to, aby sa naše telo zbavilo „nečistôt“. Nespornou výhodou detoxu je odľahčenie tráviaceho traktu, úprava váhy a psychická očista. Množstvo ľudí sa po vyskúšaní detoxu zhoduje v tom, že sa následne cítili byť oveľa viac fit. Samozrejme, to platí len v prípade, že vás netrápia žiadne zdravotné ťažkosti.

 

Na internete môžeme nájsť nespočetné množstvo nápadov a rád na to, ako začať detox a čoho sa držať. V prvom rade by sme ale radi povedali, že detox neznamená držať hladovku. Detox môže byť spojený aj so zdravým jedlom bohatým na dostatok živín. Aj preto sme v prípade detoxu vsadili na osvedčené recepty od kuchárky Barbory Drahovskej.

Tekvicové placky

Na približne 20 kusov placiek potrebujeme:

 

  • 700 g upečenej hokaido tekvice
  • 400 g uvarenej quinoy
  • 100 g mletých mandlí
  • 250 g uvareného/zaváraného cíceru
  • 70 g ovsených vločiek/pre bezlepkovú verziu bezlepkových
  • 2 PL svetlej miso pasty
  • 1 hrsť čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 PL mletých ľanových semienok
  • ½ ČL mletej kurkumy
  • soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
  • olej na vysmážanie

Tekvicu, quinou, cícer a ovsené vločky rozmixujte tyčovým mixérom tak, aby z každej suroviny ostali zachované kúsky. Jednoducho povedané, nemá z toho vzniknúť vymixovaná kaša. Aspoň 1/3 zmesi by mala ostať zachovaná. Teraz pridajte všetky ostatné ingrediencie a rukami vymiešajte zmes. Nechajte ideálne hodinu odpočívať v chladničke, aby sa všetky chute prepojili a placky sa potom lepšie vysmážali. Zo zmesi vytvarujte guličku, ktorú stlačíte a boky placiek zarovnajte, aby neboli „rozstrapkané“. Opekajte na troške oleja z oboch strán alebo pečte v rúre pri 190°C stupňoch približne 20 minút.

Ostatné recepty na prípravu plnených placiek

Budete potrebovať:

 

  • tortilla placky
  • avokádovú majonézu bez kvapky oleja
  • červenú kapustu
  • avokádo
  • paradajky
Tortilly s tekvicovými plackami

Domáce tortilla placky

Na 4 placky potrebujete:

 

  • 250 g hladkej pšeničnej alebo špaldovej múky
  • 170 ml horúcej vody
  • 3 polievkové lyžice olivového alebo repkového oleja
  • 1 čajovú lyžičku soli

Všetky ingrediencie spolu spracujte na hladké cesto. Ak sa vám cesto bude lepiť na prsty, pokojne prisypte trochou múky. Každá múka je iná, inak absorbuje tekutiny, tak sa netreba báť. Cesto nechajte približne 10 minút odpočinúť. Potom si ho rozdeľte na štyri časti a vytvarujte guľôčky, ktoré rozvaľkáte na tenké placky. Vyvaľkané placky opečte z každej strany na rozpálenej suchej panvici. Placky otáčajte po chvíli, keď sa na povrchu začnú vytvárať vzdušné bublinky.

 

Tip: Aby placky ostali vláčne, hneď po dopečení ich ukladajte medzi dva väčšie taniere, kde sa vytvorí prirodzená vlhkosť a placky pekne zmäknú.

Vegánska avokádová majonéza

Na približne 200 ml avokádovej majonézy potrebujete:

 

  • 2 stredne veľké avokáda
  • 1 čajovú lyžičku jablčného octu
  • 120 ml sójového alebo ovseného mlieka
  • 1 PL plnotučnej klasickej horčice
  • 1 PL šťavy z citróna
  • štipku soli

 

Všetky suroviny dajte do vysokej nádoby a vymixujte tyčovým mixérom. Ak preferujete redšiu majonézu, prilejte trošku mlieka.

Vegánska majonéza z avokáda

Servírovanie placiek

Rozpučte si avokádo a následne doň primiešajte kúsky paradajok, šťavu z citróna a soľ podľa chuti. Takto pripravenou zmesou natrite placky zo spodnej strany. Pokračujte v pridaní šalátu, potom tekvicovými plackami, na jemno nakrájanou a nasolenou červenou kapustou a nakoniec majonézou. Placku stočte a vychutnajte si zdravé a výživné jedlo.

 

Ak sme vás inšpirovali týmito receptami a rozhodnete sa ich pripraviť, môžete sa o vaše výtvory s nami podeliť. Stačí, ak nám pošlete na našom Facebooku alebo Instagrame do správy ich fotografie.

 

Dobrú chuť!