Obdobie jesene je tu s nami už naplno a v celom svojom šate nám dáva na známosť, že je čas na chutné jesenné recepty. Počas týchto mesiacov sú veľmi obľúbené recepty z tekvice rôznych odrôd. Dokážete z nich vytvoriť nielen slané, ale aj sladké verzie. ,,Pumpkin pie“ – alebo po slovensky tekvicový koláč, je tradičným americkým dezertom, ktorý v období Halloweenu, Vďakyvzdania či Vianoc, nesmie chýbať na žiadnom stole. Pripravuje sa s rôznymi koreninami v kombináciách od výmyslu sveta. Pripravili sme pre vás vlastný variant. Veríme, že krásne rozvonia aj vašu kuchyňu, poďme na to!
Čo budeme potrebovať:
(priemer formy 24 cm)
Cesto
250 g hladkej múky
125 g masla
20 g trstinového cukru
1 vajce
citrónovú kôru z 1 citróna
studenú vodu (podľa potreby)
Krém
450 g hokkaido tekvice (gramáž už v očistenom stave)
180 ml šľahačkovej smotany
2 vajcia
1 ČL mletého muškátového orieška
40 g škoricového cukru
20 g trstinového cukru
štipku soli
Postup:
Zo všetkých ingrediencií si vymiesime cesto. Vodu prilievame podľa potreby tak (nie je to nutné), aby cesto nebolo sypké, ale pekne sa prepojilo. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme do chladničky.
Hokkaido tekvicu umyjeme, osušíme, ošúpeme a pokrájame na kocky. Na plech uložíme papier na pečenie a naň poukladáme kocky tekvice. Pečieme v rúre nastavenej na teplotu 190 °C približne 20 minút.
Po upečení necháme tekvicu trochu vychladnúť a potom ju rozmixujeme. Následne do masy pridáme smotanu zmiešanú s vajcami a zvyšok ingrediencií na krém.
Cesto vyberieme z chladničky. Formu na pečenie vymastíme maslom a cesto natlačíme tak, aby pokrylo dno a boky formy.
Na takto pripravené cesto potom môžeme vyliať krém. Koláč pečieme 40 – 45 minút pri teplote 180 °C. Necháme vychladnúť a podávame.