recept na fantastický tekvicový koláč „Pumpkin Pie“

Tekvicový koláč

Obdobie jesene je tu s nami už naplno a v celom svojom šate nám dáva na známosť, že je čas na chutné jesenné recepty. Počas týchto mesiacov sú veľmi obľúbené recepty z tekvice rôznych odrôd. Dokážete z nich vytvoriť nielen slané, ale aj sladké verzie. ,,Pumpkin pie“ – alebo po slovensky tekvicový koláč, je tradičným americkým dezertom, ktorý v období Halloweenu, Vďakyvzdania či Vianoc, nesmie chýbať na žiadnom stole. Pripravuje sa s rôznymi koreninami v kombináciách od výmyslu sveta. Pripravili sme pre vás vlastný variant. Veríme, že krásne rozvonia aj vašu kuchyňu, poďme na to!

Čo budeme potrebovať:

(priemer formy 24 cm)

Cesto
  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 20 g trstinového cukru
  • 1 vajce
  • citrónovú kôru z 1 citróna
  • studenú vodu (podľa potreby)

Krém
  • 450 g hokkaido tekvice (gramáž už v očistenom stave)
  • 180 ml šľahačkovej smotany
  • 2 vajcia
  • 1 ČL mletého muškátového orieška
  • 40 g škoricového cukru
  • 20 g trstinového cukru
  • štipku soli
suroviny na prípravu tekvicového koláča

Postup:

Zo všetkých ingrediencií si vymiesime cesto. Vodu prilievame podľa potreby tak (nie je to nutné), aby cesto nebolo sypké, ale pekne sa prepojilo. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme do chladničky.
suroviny na cesto pre tekvicový koláč
cesto na tekvicový koláč
Hokkaido tekvicu umyjeme, osušíme, ošúpeme a pokrájame na kocky. Na plech uložíme papier na pečenie a naň poukladáme kocky tekvice. Pečieme v rúre nastavenej na teplotu 190 °C približne 20 minút.

Po upečení necháme tekvicu trochu vychladnúť a potom ju rozmixujeme. Následne do masy pridáme smotanu zmiešanú s vajcami a zvyšok ingrediencií na krém.
hokkaido tekvica na tekvicový koláč
príprava krému na tekvicový koláč
Cesto vyberieme z chladničky. Formu na pečenie vymastíme maslom a cesto natlačíme tak, aby pokrylo dno a boky formy.

Na takto pripravené cesto potom môžeme vyliať krém. Koláč pečieme 40 – 45 minút pri teplote 180 °C. Necháme vychladnúť a podávame.
krém na tekvicový koláč
cesto na tekvicový koláč vo forme na pečenie

Vybrali sme pre vás:

Preskočiť odsek
Viac veľkostíK dispozícii je viac veľkostí
€ 31,99*
€ 24,99
Vrát. DPH
plus
Zapekacia misa Gourmet - čierna/prírodná farba, Konventionell, kov/drevo (29,9/20,5/5cm) - Premium LivingZapekacia misa Gourmet - čierna/prírodná farba, Konventionell, kov/drevo (29,9/20,5/5cm) - Premium Living