
Tekvicové chilli - spravte si ho jednoducho a sami
Jeseň je pre mňa jednoznačne čas tekvíc. Tekvica je nielen nízkokalorická, ale aj skutočne zdravá. Je to pravá vitamínová bomba, ktorá zaisťuje krásnu pokožku, silné nervy a dobrý imunitný systém.
Takže choďte určite do toho.
Okrem „raňajkových koláčikov s tekvicou a brusnicami“ alebo „tekvicového parfaitu so semienkami chia“ som chcela vyskúšať výdatnejší recept a narazila som na tekvicové chilli. A musím vám povedať - je to šialené. Neviem sa ho nabažiť.
Takže choďte určite do toho.
Okrem „raňajkových koláčikov s tekvicou a brusnicami“ alebo „tekvicového parfaitu so semienkami chia“ som chcela vyskúšať výdatnejší recept a narazila som na tekvicové chilli. A musím vám povedať - je to šialené. Neviem sa ho nabažiť.
Čo potrebujeme na tekvicové chilli (pre 4-6 osôb):
- 1 hokkaido (asi 1 kg)
- 3 červené cibule
- 1 zväzok oregána alebo sušeného oregána
- 4 chilli papričky
- 2 malé konzervy fazule
- 2 malé konzervy kukurice
- 6 polievkových lyžíc oleja
- 3-4 čajové lyžičky hnedého cukru
- 1-2 polievkové lyžice rasce
- 4 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- 1-2 konzervy drvených paradajok
- soľ a korenie
- čerstvý koriander
- 1 bio citrón
- 250 g smotany

Ako pripraviť tekvicové chilli:
Najprv ošúpte cibuľu a nakrájajte ju na malé kocky. Ak používate čerstvé oregano, umyte ho, osušte a otrite listy. Chilli papričky jemne nakrájajte a prípadne odstráňte semienka (ak nechcete, aby bolo jedlo príliš pikantné). Umyte tekvicu, prekrojte na polovicu, lyžicou vyberete semená a dužinu nakrájajte na kocky. Fazuľu a kukuricu sceďte.

Keď je všetko je nakrájané, môžeme začať. V hlbokej panvici zohrejte olej, pridajte kocky tekvice a restujte asi 3-5 minút. Pridajte cibuľu, chilli, cukor, rascu, oregano a paradajkový pretlak, a opekajte ďalších 5-10 minút.
Potom pridajte paradajky a asi 30 minút duste prikryté pokrievkou.
Potom pridajte paradajky a asi 30 minút duste prikryté pokrievkou.

Po 30 minútach pridajte kukuricu, fazuľu, soľ a korenie, a všetko znova nechajte prevariť. Potom je naše tekvicové chilli hotové.

Na záver môžete pridať topping. Umyte koriander, osušte ho a najemno nasekajte. Zmiešajte so smotanou a nastrúhanou citrónovou kôrou. Topping servírujte spolu s tekvicovým chilli.
Dostali ste chuť?
Vyskúšajte to!
Dostali ste chuť?
Vyskúšajte to!