
Svieži crumble s malinami a nektarinkou
Crumble je tradičný anglický dezert. Ak si to však chceme zjednodušiť, na Slovensku to môžeme pomenovať ako pečené ovocie so sladkou mrveničkou. Je veľmi univerzálny a viete si ho prispôsobiť svojim chutiam, pretože druh ovocia a zloženie mrveničky si vyberáte sami. Keďže leto klope na dvere, môžete využiť sezónne ovocie, ako maliny, broskyne, marhule alebo jahody. Do mrveničky viete pridať rôzne druhy múky a vločiek.
Tento ovocný zázrak je nielen chutný, ale aj jednoduchý a rýchly na prípravu. Je ideálny, či už do sychravého počasia v teplej verzii alebo v lete na raňajky už vychladnutý. Ak vás čaká návšteva viete ním ohúriť aj vašich hostí v podobe jednoduchého dezertu.
Tento ovocný zázrak je nielen chutný, ale aj jednoduchý a rýchly na prípravu. Je ideálny, či už do sychravého počasia v teplej verzii alebo v lete na raňajky už vychladnutý. Ak vás čaká návšteva viete ním ohúriť aj vašich hostí v podobe jednoduchého dezertu.
Čo budeme potrebovať?
(na 2 porcie)
Ovocie
Mrvenička
Ak by to bolo redšie, pokojne pridajte ešte múku alebo vločky. Musí vám vzniknúť sypká mrvenička.
Ovocie
- 125 g umytých čerstvých malín prekrojených na polovice
- 1 nektarinku nakrájanú na kocky
- 20 g trstinového cukru
- 1 KL bourbon vanilkovej pasty
- 3 ČL vody
- 2 ČL kukuričného škrobu
Mrvenička
- 60 g špaldovej hladkej múky (prípadne pšeničná múka alebo akákoľvek iná)
- 45 g pohánkových vločiek (prípadne ovsené, špaldové, ryžové...)
- 40 g vanilínového cukru
- 1 balík (8 g) trstinového cukru s vanilkovým strukom
- 50 g rozpusteného masla
Ak by to bolo redšie, pokojne pridajte ešte múku alebo vločky. Musí vám vzniknúť sypká mrvenička.
- tuhé maslo na potretie zapekacích misiek

Postup:
Do väčšej misy dáme maliny a nakrájanú nektarinku. Pridáme cukor, vanilkovú pastu zmiešanú s vodou, škrob a všetko dobre premiešame. Ovocnú zmes potom presypeme do zapekacej misy (misiek), ktorú predtým potrieme tuhým maslom.
Medzičasom si dáme predhriať rúru na asi 180 °C.
Medzičasom si dáme predhriať rúru na asi 180 °C.


Do ďalšej misky dáme všetky ingrediencie na mrveničku. Premiešame prstami a vzniknutú zmes poukladáme na vrch ovocia. Crumble pečieme pri teplote 180°C cca 25 minút. Dĺžka pečenia závisí od typu rúry, no mrvenička by mala byť jemne zlatistá.


Podávame čisté alebo s hladkým tvarohom, smotanou, zmrzlinou či mascarpone.
