recept na svieži crumble s malinami a nektarinkou

Svieži crumble s malinami a nektarinkou

Crumble je tradičný anglický dezert. Ak si to však chceme zjednodušiť, na Slovensku to môžeme pomenovať ako pečené ovocie so sladkou mrveničkou. Je veľmi univerzálny a viete si ho prispôsobiť svojim chutiam, pretože druh ovocia a zloženie mrveničky si vyberáte sami. Keďže leto klope na dvere, môžete využiť sezónne ovocie, ako maliny, broskyne, marhule alebo jahody. Do mrveničky viete pridať rôzne druhy múky a vločiek.

Tento ovocný zázrak je nielen chutný, ale aj jednoduchý a rýchly na prípravu. Je ideálny, či už do sychravého počasia v teplej verzii alebo v lete na raňajky už vychladnutý. Ak vás čaká návšteva viete ním ohúriť aj vašich hostí v podobe jednoduchého dezertu.

Čo budeme potrebovať?

(na 2 porcie)

Ovocie
  • 125 g umytých čerstvých malín prekrojených na polovice
  • 1 nektarinku nakrájanú na kocky
  • 20 g trstinového cukru
  • 1 KL bourbon vanilkovej pasty
  • 3 ČL vody
  • 2 ČL kukuričného škrobu

Mrvenička
  • 60 g špaldovej hladkej múky (prípadne pšeničná múka alebo akákoľvek iná)
  • 45 g pohánkových vločiek (prípadne ovsené, špaldové, ryžové...)
  • 40 g vanilínového cukru
  • 1 balík (8 g) trstinového cukru s vanilkovým strukom
  • 50 g rozpusteného masla

Ak by to bolo redšie, pokojne pridajte ešte múku alebo vločky. Musí vám vzniknúť sypká mrvenička.
  • tuhé maslo na potretie zapekacích misiek
suroviny na prípravu ovocného crumble

Postup:

Do väčšej misy dáme maliny a nakrájanú nektarinku. Pridáme cukor, vanilkovú pastu zmiešanú s vodou, škrob a všetko dobre premiešame. Ovocnú zmes potom presypeme do zapekacej misy (misiek), ktorú predtým potrieme tuhým maslom.

Medzičasom si dáme predhriať rúru na asi 180 °C.
recept na ovocný crumble, postup 1
recept na ovocný crumble, postup 2
Do ďalšej misky dáme všetky ingrediencie na mrveničku. Premiešame prstami a vzniknutú zmes poukladáme na vrch ovocia. Crumble pečieme pri teplote 180°C cca 25 minút. Dĺžka pečenia závisí od typu rúry, no mrvenička by mala byť jemne zlatistá.
recept na ovocný crumble, postup 3
recept na ovocný crumble, postup 4
Podávame čisté alebo s hladkým tvarohom, smotanou, zmrzlinou či mascarpone.
svieži crumble s malinami a nektarinkou