sk-blog-svedske-skoricove-pecivo-kanelbullar-img

 

 

Švédske škoricové pečivo kanelbullar

 

Pečivo kanelbullar, známe tiež ako škoricové slimáky alebo pletenky nájdete vo Švédsku na každom rohu. Či už na čerpacej stanici, v obchodíkoch, a samozrejme v kaviarňach, pretože pitie kávy so sladkým pečivom je vo Švédsku neodmysliteľnou súčasťou ich kultúry.

 

Znie to priam neuveriteľne, ale švédi dokonca 4. októbra oslavujú „Kanelbullens dag“, teda „Deň kanelbullar“. Ale pristúpme už radšej k samotnému receptu.


 

Čo budeme potrebovať na porciu asi 10 švédskych kanelbullar:

 

Na cesto:

 

 

sk-blog-svedske-skoricove-pecivo-kanelbullar-img11

 

Príprava:

 

Predtým ako začneme pracovať, sa uistíme, že všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu. Vo vlažnom mlieku rozrobíme droždie s cukrom a necháme odpočinúť asi 20 minút, pokiaľ nám droždie nevykvasí.

 

 

sk-blog-svedske-skoricove-pecivo-kanelbullar-img2

 


Do misky si pripravíme špaldovú múku, maslo, prisypeme kardamón a pridáme vykvasené droždie v mlieku. Cesto dobre vymiesime a necháme asi 30 minút nakysnúť.


 

sk-blog-svedske-skoricove-pecivo-kanelbullar-img3

 


Počas tejto doby môžeme zatiaľ pripraviť plnku. Mäkké maslo (môže byť aj roztopené) vymiešame s cukrom a škoricou. Pokiaľ je hmota veľmi riedka, tak ju na chvíľu necháme v chladničke. Keď máme cesto 30 minút odpočinuté, tak ho na múkou poprášenej pracovnej doske vyvaľkáme na rovnú placku a potrieme hotovou maslovo-škoricovou hmotou.


 

sk-blog-svedske-skoricove-pecivo-kanelbullar-img4

 


Teraz už sa len rozhodnúť, či chcete urobiť slimáky alebo uzlíky. Ja som sa rozhodla pre škoricové uzly, takže som cesto z oboch strán preložila a nakrájala pozdĺžne na tenké pásiky. Potom som ich zatočila okolo ich vlastnej osi a formovala do uzla (ak sa to tak dá nazvať).


 

sk-blog-svedske-skoricove-pecivo-kanelbullar-img5

 


Predtým, než pôjdu do rúry, by sme ich mali nechať opäť odpočívať asi 15 minút. Potom pečieme v rúre pri teplote 170 °C asi 15 minút. Medzitým si pripravte s pomocou cukru, citrónovej šťavy a horúcej vody cukrovú glazúru.


 

sk-blog-svedske-skoricove-pecivo-kanelbullar-img6

 


Keď majú naše škoricové uzlíky správnu farbu, vyberieme ich z rúry a ihneď nanesieme glazúru. Ozdobte ozdobným krúpovým cukrom, a naše švédske pečivo je hotové!


 

sk-blog-svedske-skoricove-pecivo-kanelbullar-img77

 


A verte mi, nielen že vyzerajú lahodne, naozaj tak aj chutia.


Vyskúšajte to!