
Švédske škoricové pečivo „Kanelbullar“
Pečivo kanelbullar, známe tiež ako škoricové slimáky alebo pletenky nájdete vo Švédsku na každom rohu. Či už na čerpacej stanici, v obchodíkoch, a samozrejme v kaviarňach, pretože pitie kávy so sladkým pečivom je vo Švédsku neodmysliteľnou súčasťou ich kultúry.
Znie to priam neuveriteľne, ale švédi dokonca 4. októbra oslavujú „Kanelbullens dag“, teda „Deň kanelbullar“. Ale pristúpme už radšej k samotnému receptu.
Znie to priam neuveriteľne, ale švédi dokonca 4. októbra oslavujú „Kanelbullens dag“, teda „Deň kanelbullar“. Ale pristúpme už radšej k samotnému receptu.
Čo budeme potrebovať (na asi 10 uzlíkov):
Na cesto:
- ✓ 500 g špaldovej múky ✓ 20 g cukru ✓ 250 ml mlieka ✓ 1 kocku droždia ✓ 50 g masla ✓ ½ malej lyžičky kardamónového korenia
- ✓ 80 g masla ✓ 100 g cukru ✓ 1-2 čajové lyžičky škorice
- ✓ šťavu z jedného citrónu ✓ trochu vody ✓ 150 g cukru ✓ ozdobný granulovaný cukor na posypanie

Príprava:
Predtým ako začneme, uistíme sa, že všetky ingrediencie majú izbovú teplotu. Potom vo vlažnom mlieku rozrobíme droždie s cukrom a necháme odpočinúť asi 20 minút, pokiaľ nám droždie nevykvasí.


Do misky si dáme špaldovú múku, maslo, prisypeme kardamón a pridáme vykvasené droždie v mlieku. Cesto dobre vymiesime a necháme vykysnúť po dobu asi 30 minút.


Medzičasom môžeme pripraviť náplň. Mäkké maslo (môže byť aj roztopené) vymiešame s cukrom a škoricou. Ak je hmota veľmi riedka, dáme ju na chvíľu do chladničky, kde nám trochu zatuhne. Keď je cesto nakysne, na múkou poprášenej pracovnej doske ho vyvaľkáme na rovnú placku a potrieme hotovou maslovo-škoricovou hmotou.

Teraz sa už len musíme rozhodnúť, či chcete robiť slimáky alebo uzlíky. Ja som sa rozhodla pre škoricové uzly, takže som cesto z oboch strán preložila a nakrájala pozdĺžne na tenké pásiky. Vzniknuté pásy som zatočila okolo ich vlastnej osi a formovala do uzla (ak sa to tak dá nazvať).
Predtým, než pôjdu uzlíky do rúry, nechajte ich opäť odpočívať po dobu asi 15 minút. Potom ich pečieme v rúre pri teplote 170 °C asi 15 minút.
Medzitým si z cukru, citrónovej šťavy a horúcej vody pripravte cukrovú glazúru.
Medzitým si z cukru, citrónovej šťavy a horúcej vody pripravte cukrovú glazúru.


Keď majú naše škoricové uzlíky správnu farbu, vyberieme ich z rúry a ihneď potrieme glazúrou. Nakoniec už len ozdobíme krúpovým cukrom a naše škoricové pečivo je hotové!

A verte mi, nielen že vyzerajú lahodne, naozaj tak aj chutia.
Vyskúšajte to!
Vyskúšajte to!