sk-blog-skoricove-hviezdy-skutocna-klasika-img

 

 

Škoricové hviezdy - skutočná klasika

 

Aj keď niektorí si ešte neuvedomujú, že Vianoce sa blížia, pravda je taká, že už sú skoro za dverami. Rozprávkové svetlá, sviečky, stromčeky? a rôzne ozdoby už zdobia obchody, niekde už aj záhrady, a aj vianočné trhy tiež otvorili svoje brány. Blížia sa Vianoce - blíži sa aj čas na jedenie! To ma robí obzvlášť šťastnou, pretože ma baví nielen pečenie, ale ešte viac jedenie.

 

Rozhodla som sa vyskúšať urobiť klasické vianočné sušienky, a to škoricové hviezdy. Je to celkom jednoduchý a zvládnuteľný recept.

 

Čo budeme potrebovať asi pre 50 malých škoricových hviezd:


✓ 250 g práškového cukru + niečo navyše

✓ 3 vaječné bielky (veľkosti M)

✓ štipku soli

✓ 2 čajové lyžičky škorice

✓ ½ lyžičky mletého klinčeku

✓ 350 g mletých mandlí (aj s kožou)

✓ trochu múky

✓ papier na pečenie

✓ vykrajovacie formičky v tvare hviezdy

 

 

sk-blog-skoricove-hviezdy-skutocna-klasika-img1

 


Príprava:


Pripravíme si 250 g práškového cukru. V oddelenej miske vyšľaháme pomocou mixéra alebo šľahača vaječné bielky so štipkou soli. Postupne pridávame práškový cukor a priebežne miešame. Z hotovej krémovej zmesi odoberieme približne 6 až 8 polievkových lyžíc a pripravíme do inej nádoby na neskoršie zdobenie hviezd. Do krémovej hmoty pridáme škoricu, klinčeky a mandle, a dobre premiešame . Cesto, na rozdiel od mnohých iných z ciest, už máme hotové a môžeme ihned spracovať.


 

sk-blog-skoricove-hvezdy-skutecna-klasika-img2

 


Cesto rozvaľkáme na pracovnej ploche poprášenej múkou alebo práškovým cukrom na hrúbku asi pol centimetra. Potom už môžeme vykrajovať hviezdy.


 

sk-blog-skoricove-hvezdy-skutecna-klasika-img3

 


Rúru predhrejeme na 150 °C. Vykrojené hviezdy umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme zvyšným vyšľahaným vaječným bielkom. V rúre pečieme asi 15 minút. Potom vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.


 

sk-blog-skoricove-hvezdy-skutecna-klasika-img5

 


Môj tip: Škoricové hviezdy uložte do nádoby na cukrovinky spolu s polovičkou jablka. Takto vydržia uskladnené 2 aj 3 týždne.


Vyskúšajte to!