
Škoricové hviezdy - skutočná klasika
Aj keď niektorí si ešte neuvedomujú, že Vianoce sa blížia, pravda je taká, že už sú skoro za dverami. Rozprávkové svetlá, sviečky, stromčeky a rôzne ozdoby už zdobia obchody, niekde už aj záhrady, a aj vianočné trhy tiež otvorili svoje brány. Blížia sa Vianoce - blíži sa aj čas hodovania! To ma robí obzvlášť šťastnou, pretože ma baví nielen pečenie, ale ešte viac jedenie.
Rozhodla som sa vyskúšať urobiť klasické vianočné sušienky, a to škoricové hviezdy. Je to celkom jednoduchý a zvládnuteľný recept.
Rozhodla som sa vyskúšať urobiť klasické vianočné sušienky, a to škoricové hviezdy. Je to celkom jednoduchý a zvládnuteľný recept.
Čo budeme potrebovať na asi 50 malých škoricových hviezd:
- 250 g práškového cukru + niečo navyše
- 3 vaječné bielky (veľkosti M)
- štipku soli
- 2 čajové lyžičky škorice
- ½ lyžičky mletého klinčeka
- 350 g mletých mandlí (aj so šupkou)
- trochu múky
- papier na pečenie
- vykrajovacie formičky v tvare hviezdy

Príprava:
Najprv si preosejeme asi 250 g práškového cukru. V samostatnej miske mixérom alebo šľahačom vyšľaháme vaječné bielky so štipkou soli do hustej krémovej hmoty. Postupne pridávame práškový cukor a priebežne miešame. Z hotovej krémovej zmesi odoberieme približne 6 - 8 polievkových lyžíc. Neskôr nám poslúži na zdobenie hviezd.
Do krémovej hmoty pridáme škoricu, klinčeky a mandle, a opäť dobre premiešame. Cesto je v tomto bode hotové a na rozdiel od mnohých iných s ním môžeme hneď začať pracovať.
Do krémovej hmoty pridáme škoricu, klinčeky a mandle, a opäť dobre premiešame. Cesto je v tomto bode hotové a na rozdiel od mnohých iných s ním môžeme hneď začať pracovať.
Cesto vyvaľkáme na pracovnej ploche poprášenej múkou alebo práškovým cukrom na hrúbku asi pol centimetra. Potom už môžeme vykrajovať hviezdy. Cesto, ktoré nám ostane zmiesime, vyvaľkáme a vykrajujeme ďalej.


Rúru predhrejeme na 150 °C. Vykrojené hviezdy umiestnime na papierom vystlaný plech na pečenie a potrieme krémovou zmesou, krorú sme si odložili. V rúre pečieme asi 15 minút. Po upečení koláčiky vyberieme a necháme vychladnúť.

Môj tip: Škoricové hviezdy uložte do nádoby na cukrovinky spolu s kúskom jablka. Takto vydržia uskladnené 2 až 3 týždne.
Vyskúšajte to!
Vyskúšajte to!