Recepty, ktoré rozhodne musíte pri grilovaní vyskúšať

Recepty, ktoré rozhodne musíte pri grilovaní vyskúšať

Čo vám ako prvé zíde na um, keď sa povie slovo grilovačka? Väčšine zrejme napadne príjemná aktivita počas teplých slnečných dní s rodinou alebo priateľmi, ktorej výsledkom je najmä fantastické jedlo. V minulom článku sme vám dali vedieť, bez akých piatich vecí sa nezaobíde žiadna správna grilovačka. Okrem priblíženia toho, ako si vybrať správny gril, ste sa mohli dozvedieť i to, že najmä počas jarných dní je vhodné zabezpečiť si aj vykurovacie teleso. S našimi tipmi sa z každej grilovačky stane nezabudnuteľná udalosť.

Teraz ale prichádza na rad ešte lepšia (alebo tá najlepšia?) časť grilovačky. Výber receptov a príprava pokrmov! Nasledujúce recepty vám prinášame v spolupráci so Šuhajíci pri panvici.
Marinované kuracie stehná, grilovaná hliva a cuketový šalát

Marinované kuracie stehná, grilovaná hliva a cuketový šalát


Kuracie stehná patria medzi klasiku, ktorú má každý rád. Dajú sa pripraviť na stovky spôsobov. My sme si pre vás pripravili o niečo menej tradičný, ale o to chutnejší recept. Základ tvoria kuracie stehná, ku ktorým sa ako príloha podáva grilovaná hliva a cuketový šalát. K tomu pohár vínka a chod ako z profesionálnej reštaurácie je zaručený.

Na prípravu kuracích stehien potrebujete:
  • 400 g vykostené kuracie stehná
  • 20 g zmes korenia na grilovanie
  • 80 ml olivový olej
  • 30 g med
  • 1 PL Dijónska horčica
  • 1 KL sladká mletá paprika
  • Šťava z ½ citróna
  • Čerstvé chili
  • Cesnak

Grilovaná hliva:
  • 300 g hliva ustricová
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
  • Olivový olej

Cuketový šalát:
  • 1 ks cuketa
  • 1 ks uhorka
  • 20 g zázvor
  • Šťava z ½ citróna
  • 1PL med
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
Postup:

Kuracie stehná v prípade potreby dočistite a odrežte zostatky kostičiek. Z olivového oleja a koreninovej zmesi pripravte marinádu, ktorou stehná potriete. Nechajte ich takto marinovať 24 hodín.

Z medu, oleja, dijónskej horčice, citrónovej šťavy, cesnaku a čili si pripravte dip, ktorým po ugrilovaní stehná natriete.

Hlivu nakrájajte na väčšie kusy. Grilujte ju na sucho. Olejom ju pokvapkajte až po tepelnej úprave. Na záver posoľte a okoreňte.

Cuketu a uhorky si nakrájajte na dlhé a tenké pásiky. Pridajte k tomu med, zázvor, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Zamiešajte a nechajte chute chvíľku prejsť.
Pomaly grilované kačacie prsia, zaúdená zemiaková kaša, cibuľová marmeláda a foie gras pena

Pomaly grilované kačacie prsia, zaúdená zemiaková kaša, cibuľová marmeláda a foie gras pena


Chcete sa blysnúť pred návštevou, či rodinou a pripraviť niečo mimoriadne? Tento recept je na to ako stvorený. Aj keď jeho názov znie ako z pravej michelinskej reštaurácie verte nám, že to hravo zvládnete pripraviť i doma.

Potrebujete:
  • 4 ks kačacie prsia
  • 500 ml červené víno
  • Pomarančová šťava (z 3 ks pomarančov)
  • Čerstvý tymián
  • 600 g zemiaky
  • 100 g smotana
  • 100 g mlieko
  • 100 g maslo
  • Muškátový orech
  • 600 g červená cibuľa
  • 50 g hnedý cukor
  • 50 g hrozienka
  • 200 ml smotana na varenie
  • 100 g kačacia pečeň
  • Karpatské brandy
  • 2 ks Plátková želatína
Postup:

Kačacie prsia si poriadne očistite a narežte im kožu. Na noc ich naložte do červeného vína, šťavy z pomarančov a čerstvého tymiánu. Pomarančovú šupku si po vyžmýkaní pomaranča môžete odložiť na neskôr, poslúži nám ako ozdoba na záver varenia.

Tesne pred vložením na gril kačacie prsia osoľte. Gril pred použitím poriadne rozohrejte, ideálne na 70°C. Vložte tam kačacie prsia a grilujte pri nízkej teplote zhruba 1 hodinu podľa veľkosti pŕs. Keď ich hotové vyberiete, položte ešte na každý kus plátok masla a prikryte alobalom. Nechajte mäso chvíľu odpočívať. Tým dosiahnete, že šťava z pŕs nevytečie, ale zostane pekne tam, kde má byť.
Následne očistite a osoľte zemiaky a uvarte ich úplne do mäkka. Potom ich nasucho čo najlepšie rozšľahajte. V žiadnom prípade ale nepoužívajte tyčový mixér, pretože by ste zo zemiakov mali lepidlo. Kašu je potrebné šľahať metličkou.

Dôležitá vec pre čo najlepšiu kašu je, aby si dali variť smotanu, mlieko a maslo, a potom všetko postupne zašľahali do zemiakov. Dochuťte ich soľou a muškátovým orieškom. Hotovú kašu dajte do rajnice a vložte ju na gril, kde ju necháte zaúdiť.

Medzitým si očistite červenú cibuľu a nakrájajte ju na prúžky. V hrnci si z hnedého cukru urobte karamel, pridajte tam nakrájanú cibuľu a nechajte ju skaramelizovať. Pridajte hrozienka, zalejte červeným vínom, pomarančovou šťavou a osoľte. Duste na miernom ohni približne 1 hodinu, prípadne podlievajte vínom.

Na záver si v rajnici dajte variť smotanu, do ktorej pridáte očistenú kačaciu pečeň. Rozmixujte, dochuťte brandy a soľou. Všetko povarte. Želatínu si nechajte napučať v studenej vode a potom ju rozpustíte v smotane. Smotanu nalejte do šľahačkovej fľaše a naplňte ju 2 bombičkami. Pri servírovaní môžete okrem pomarančovej kôry použiť i zemiakové chipsy a čerstvé bylinky.
Recepty, ktoré rozhodne musíte pri grilovaní vyskúšať