recept na farebný quinoa šalát s medovo-makovou zálievkou

Quinoa šalát s medovo-makovou zálievkou

Leto je v plnom prúde a naše telo si v horúcich dňoch pýta aj niečo lahšie a sviežejšie. Dnes som zvolila šalát, ktorý je vhodný rovnako na obed ako i na večeru. Je jemne kyslý a trošku pikantný, a čo je najdôležitejšie, je veľmi zdravý. Obsahuje totiž 6 tzv. superpotravín (špenát, maliny, čučoriedky, avokádo, madle a quinou), ktoré majú mimoriadne pozitívny vplyv na naše zdravie.

Poďme sa teda pozrieť, ako si tento „superšalát“ pripraviť.

Čo budeme potrebovať:

(asi na 4 porcie)
  • 5 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 5 lyžíc repkového oleja
  • 1 kávovú lyžička citrónovej kôry
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžička dijónskej horčice
  • 2 lyžičky nepomletého maku
  • 200 g varenej quinoy
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 100 g rukoly
  • 150 g čerstvých čučoriedok
  • 150 g čerstvých malín
  • 2 avokáda (mäkké)
  • 200 g syru feta
suroviny na prípravu zdravého quinoa šalátu

Postup:

Špenát a rukolu umyjeme, odstránime tvrdé stopky a vložíme do misky na šalát. Obe avokáda ošúpeme a nakrájame na kocky, syr feta nahrubo rozdrobíme. Do misy so špenátom a rukolou pridáme maliny, čučoriedky, nasekané madle, uvarenú a vychladnutú quinou a pripravené avokádo a syr.
letný quinoa šalát zo superpotravín
svieži quinoa šalát s medovo-makovou zálievkou
V samostatnej miske si pripravíme zálievku. Zmiešame olivový a repkový olej, citrónovú kôru a citrónovú šťavu, med, horčicu a mak. Šalát zálievkou polejeme až tesne pred podávaním. Dobre premiešame a môžeme sa pustiť do jedla.

Dobrú chuť!
recept na quinoa šalát s medovo-makovou zálievkou

Vybrali sme pre vás:

Preskočiť odsek