Quinoa šalát s medovo-makovou zálievkou
Leto je v plnom prúde a naše telo si v horúcich dňoch pýta aj niečo lahšie a sviežejšie. Dnes som zvolila šalát, ktorý je vhodný rovnako na obed ako i na večeru. Je jemne kyslý a trošku pikantný, a čo je najdôležitejšie, je veľmi zdravý. Obsahuje totiž 6 tzv. superpotravín (špenát, maliny, čučoriedky, avokádo, madle a quinou), ktoré majú mimoriadne pozitívny vplyv na naše zdravie.
Poďme sa teda pozrieť, ako si tento „superšalát“ pripraviť.
Čo budeme potrebovať:
(asi na 4 porcie)
- 5 polievkových lyžíc olivového oleja
- 5 lyžíc repkového oleja
- 1 kávovú lyžička citrónovej kôry
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice medu
- 1 lyžička dijónskej horčice
- 2 lyžičky nepomletého maku
- 200 g varenej quinoy
- 100 g nasekaných mandlí
- 500 g čerstvého špenátu
- 100 g rukoly
- 150 g čerstvých čučoriedok
- 150 g čerstvých malín
- 2 avokáda (mäkké)
- 200 g syru feta
Postup:
Špenát a rukolu umyjeme, odstránime tvrdé stopky a vložíme do misky na šalát. Obe avokáda ošúpeme a nakrájame na kocky, syr feta nahrubo rozdrobíme. Do misy so špenátom a rukolou pridáme maliny, čučoriedky, nasekané madle, uvarenú a vychladnutú quinou a pripravené avokádo a syr.
V samostatnej miske si pripravíme zálievku. Zmiešame olivový a repkový olej, citrónovú kôru a citrónovú šťavu, med, horčicu a mak. Šalát zálievkou polejeme až tesne pred podávaním. Dobre premiešame a môžeme sa pustiť do jedla.
Dobrú chuť!