originalne-velkonocne-recepty_cont_SK-img

 

 

Originálne veľkonočné recepty

 

Veľkonočné sviatky sú nielen o krásnej výzdobe, ale najmä o rodine, ktorá môže byť spolu. Stavíme sa, že i vy sa chcete blysnúť ako hostiteľ a potešiť svojich najbližších rôznymi dobrotami. Aj preto sme vám v spolupráci so Šuhajíkmi pripravili 4 zaujímavé veľkonočné recepty. Upozorňujeme vás, že už iba pri samotnom čítaní vám budú tiecť slinky.

originalne-velkonocne-recepty_cont_SK-teaser3-imag

1. Veľkonočný recept: Slaná „socca“ torta

Nedajte sa pomýliť slovom torta v názve receptu. Podstatou tohto veľkonočného receptu sú placky z cícerovej múky. Navyše, je tu obrovský priestor pre vašu fantáziu a obľúbenú chuť, pretože vy si ju môžete naplniť tak, ako vám najviac chutí. Aj keď sa to zdá zložité, opak je pravdou. Na prípravu tohto receptu si vyhraďte zhruba 30 minút.

 

Recept na socca placky (4 porcie)

  • 230g cícerovej múky
  • 370 ml vody
  • 5 PL olivového oleja
  • soľ
  • obľúbené bylinky, cibuľa, semiačka

 

Z uvedených ingrediencií mixérom alebo metličkou vymiešame cesto, ktoré by malo byť o niečo hustejšie ako je palacinkové cesto. Soccu pripravíme na panvici na dostatočnom množstve oleja. Z každej strany sa opeká približne minútu a pol.

 

Recept na vegánsku bryndzu:

  • 2 biele tofu (180 g)
  • 100 ml rastlinného mlieka
  • 2 PL lahôdkového droždia
  • 1 ČL soli
  • 1 PL jablčného octu

 

Všetky ingrediencie spolu vymixujeme. Ak máte radi príchuť údenej bryndze, nahraďte jedno biele tofu údeným.

 

Recept na cícerovú nátierku:

  • 250g uvareného cíceru (môže byť aj zaváraný)
  • 1 upečenú alebo zaváranú repu
  • 1 PL sezamovej pasty tahini
  • 1 PL jablčného octu
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • soľ, voda

 

V hlbokej a užšej nádobe rozmixujeme do hladka cícer, upečenú repu, tahini, jablčný ocot, citrónovú šťavu, strúčik cesnaku a pridáme soľ podľa chuti. Následne pridáme čistú vodu podľa požadovanej konzistencie.

 

Príprava torty

 

Na začiatok si pripravíme socca placky a všetky prísady, ktorými budeme tortu plniť. Šampiňóny nakrájame na plátky a 5 minút orestujeme na oleji alebo masle. Umyjeme šalát, natrháme ho na menšie kúsky a môžeme sa pustiť do hravého plnenia torty. Spodnú časť každej ďalšej placky potierame tenkou vrstvou vegánskej bryndze, aby sa nám torta pri krájaní nerozpadávala a pekne držala pokope.

 

My sme tortu vyskladali z viacerých poschodí. Prvé sa skladá z vegánskej bryndze a šalátu. Druhé poschodie obsahuje orestované šampiňóny. Nasledujúce poschodie sa skladá z cviklového humusu a natrhanej rukoly. Štvrté poschodie obsahuje opäť bryndzu so šalátom, potom opäť orestované šampiňóny a na záver ide znova bryndza so šalátom a čerstvou zeleninou na ozdobu.

originalne-velkonocne-recepty_cont_SK-teaser5-img

2. Veľkonočný recept: Sendvič s údeným karé a cviklou

Na údené karé potrebujeme:

  • 600g bravčového karé
  • 1 PL červenej papriky
  • 1 PL celý koriander
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • ½ ČL mletej rasce
  • 1/3 ČL mletého čili
  • 1/3 ČL sušeného cesnaku
  • 1 ČL cukru
  • Soľ, voda

 

Cviklový relish:

  • 200 g varenej cvikly (celej)
  • 1 PL kyslej smotany
  • 1 PL majonézy
  • Aceto balsamico na dochutenie
  • soľ
  • čierne mleté korenie

 

Nakladaná zelenina:

  • reďkovka
  • červená cibuľa

 

Nálev:

  • 0,5 l vody
  • 0,25 l octu
  • 4 PL cukru
  • 1 PL soli
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ ČL čierneho celého korenia
  • ½ ČL nového korenia
  • ½ ČL bobkového listu
  • ½ ČL horčicové semienka
  • ½ ČL semienka koriander

 

Ešte budeme potrebovať:

  • chlieb
  • špenát
  • olivový olej

 

Postup

 

Bravčové karé očistíme a naložíme do soľanky. Soľanku pripravíme tak, že do čistej studenej vody vmiešame soľ (50g soli na liter vody). Mäso ponoríme do soľaňky a necháme v chladničke 24 hodín. Následne mäso vyberieme a dôkladne umyjeme pod studenou vodu.


Z korenín, cukru a štipky soli vymiešame zmes, v ktorej obalíme osušené karé. Karé stiahneme do fólie na „salónku“, aby si držalo tvar. Zavakuujeme a varíme sous-vide 3 hodiny pri 65 stupňoch. Zrejme nie každý má doma sous-vide prístroj, preto máme pre vás skvelú radu. Dá sa to bezproblémovo zvládnuť aj v rúre. Do hlbokého plechu dáme do 2⁄3 vodu a do nej vložíme mäso. Takto to vložíme do rúry, ktorú nastavíme na 70 stupňov a varíme 3 hodiny. Po uvarení mäso rýchlo schladíme vo vode. Pred podávaním karé zaúdime. My sme údili v keramickom grile, ale môžete i v udiarni, alebo údiacou pištoľou. Hotové mäso nakrájame na tenké plátky.

 

Cviklu prekrojíme na menšie kúsky a spolu so smotanou dáme do mixéra. Rozmixujeme na malé kúsky tak, aby bolo cítiť textúru cvikly. Ochutíme soľou, korením a balsamicom.

 

Na nakladanú zeleninu si pripravíme nálev. Všetky suroviny dáme do jedného hrnca a povaríme 5 minút. Cibulu a reďkovku nakrájame na mesiačiky, vložíme do zaváraninového pohára a zalejeme horúcim nálevom. Po vychladnutí dáme do chladničky a necháme odpočívať po dobu 24 hodín. Garantujeme vám, že túto zeleninu si zamilujete.

 

A už sa blížime k záveru...Chlieb jemne potrieme olivovým olejom a opečime. Na chlieb natrieme cviklu a uložíme zopár listov špenátu. Následne na to uložíme tenké plátky mäsa, ktorým vôbec nešetríme. K tomu podáme našu nakladanú zeleninku. Výsledok stojí rozhodne za to a vy si budete oblizovať prsty.

originalne-velkonocne-recepty_cont_SK-teaser7-img

3. Veľkonočný recept: Polievka z medvedieho cesnaku a pošírovaným vajíčkom

  • 50g šalotky
  • 100g rozpusteného masla
  • 200g cukety
  • 300g zemiakov
  • 700ml mlieka
  • 200ml 33% smotany
  • 100g medvedieho cesnaku
  • soľ
  • biele korenie
  • muškátový orech
  • čerstvý kôpor
  • chlieb (kľudne i starší)
  • 4 vajcia
  • ocot

 

Postup

 

Šalotku si nakrájame a orestujeme na rozpustenom masle. Pridáme pokrájanú cuketu a zemiaky, ktoré so šalotkou krátko orestujeme. Zalejeme mliekom a varíme približne 15 minút, kým nebudú zemiaky úplne mäkké. Ku koncu pridáme medvedí cesnak a smotanu na zjemnenie. Následne všetko rozmixujeme a dochutíme podľa chuti.

 

Na troške masla opečieme kúsky chlebíka a pridáme k nemu nasekaný kôpor. Následne v octovej vode pripravíme pošírované vajíčka.

originalne-velkonocne-recepty_cont_SK-teaser9-img

4. Veľkonočný recept: Flank steak, s mladými šampiňónmi a klíčkami, foccacia

  • 800g Flank steaku
  • 500g šampiňónov
  • 50g mungo klíčkov
  • 20g medvedieho cesnaku
  • 50g jarnej cibuľky
  • 0,05 l bieleho vína
  • 150g masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • feta syr
  • foccacia
  • mikrobylinky
  • špenátový olej

 

Postup

 

Na začiatok si pripravíme olejový wellness na steak. Olej zohrejeme na izbovú teplotu a vmasírujeme do mäsa. Na rozpálenej panvici opečieme steak približne 2,5 minúty z každej strany. Pridáme maslo, cesnak, soľ a korenie. Steak prelievame maslom (ak sa doma nájdu čerstvé bylinky môžeme ich  prihodiť k steaku na panvicu). Mäsko s cesnakom a maslom zabalíme do alobalu a necháme oddychovať cca 10 min.

 

V panvici rozpustíme maslo, pridáme rozpolené šampiňóny. Orestujeme, zalejeme vínom, osolíme, okoreníme, prihodíme klíčky, jarnú cibuľku a medvedí cesnak nasekaný na tenké 2 - 3 mm prúžky. Na koniec zjemníme studeným maslom. Foccaciu si opečieme na grile alebo suchej panvici. Podľa chuti môžeme potrieť cesnakom.

 

Pri servírovaní použijeme rozmrvený feta syr a čerstvé mikrobylinky ako sú žerucha, rukola, brokolica alebo reďkovka. Mikrobylinky sú plné antioxidantov, vitamínov, minerálov a živín. Na jar predstavujú ideálny spôsob, na dodanie potrebných vitamínov a posilnenie imunity. Vďaka tomu vám tento recept nebude iba výborne chutiť, ale zároveň doprajete svojmu telu dávku vitamínov.

 

Množstvo pozitívnej nálady pri príprave veľkonočných receptov a dobrú chuť vám prajú Šuhajíci a celý kolektív Möbelix!