
Ohnivý paradajkový džem
Počas teplých a slnečných dní v posledních týždňoch sa v našich záhradkách celkom slušne darilo ovociu aj zelenine.
Dnes sme si do kuchyne zo záhradky priniesli paradajky. Čo ale s nimi? Rôzne paradajkové šaláty, rajčiny s mozzarellou alebo lečo už poznáme. Povedala som si, že treba urobiť niečo inak, niečo zaujímavejšie a dlhodobejšie. Tak som sa rozhodla, že si vyskúšam paradajkový džem s cibuľou a bazalkou. Je výborný a vhodný aj ako grilovacia omáčka alebo len tak, natretý na chlieb. A v kombinácii so syrom… delikátne.
Dnes sme si do kuchyne zo záhradky priniesli paradajky. Čo ale s nimi? Rôzne paradajkové šaláty, rajčiny s mozzarellou alebo lečo už poznáme. Povedala som si, že treba urobiť niečo inak, niečo zaujímavejšie a dlhodobejšie. Tak som sa rozhodla, že si vyskúšam paradajkový džem s cibuľou a bazalkou. Je výborný a vhodný aj ako grilovacia omáčka alebo len tak, natretý na chlieb. A v kombinácii so syrom… delikátne.
Čo budeme potrebovať:
- 1 zväzok bazalky
- 1-2 chilli papričky
- 500 g želírovacieho cukru v pomere 2:1
- 50 ml olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 1 kg rajčín
- 2 malé cibuľky
- korenie

Výroba džemu:
Najprv olúpeme cibuľu a nakrájame na malé kocky. Osmažíme na panvici v malom množstve oleja. Medzitým si nakrájame umyté paradajky na kocky, a spolu s nakrájanými chilli papričkami, soľou, korením a želírovacím cukrom pridáme k cibuli, a privedieme k varu.

Necháme variť asi 10 minút, pridáme olivový olej a nakrájanú bazalku. Niekoľko minút povaríme a nalejeme do čistých poharov. Dobre uzavrieme a odložíme na chladné miesto.

Takto môžeme vychutnávať pálivo-sladkú chuť leta aj v zime!
Vyskúšajte to!
Vyskúšajte to!