sk-blog-ohnivy-paradajkovy-dzem-img

 



Ohnivý paradajkový džem


Počas teplých a slnečných dní v posledních týždňoch sa v našich záhradkách celkom slušne darilo ovociu aj zelenine.

Dnes zo záhradky využijeme paradajky. Čo ale s nimi? Rôzne paradajkové šaláty, rajčiny s mozzarellou alebo lečo už poznáme. Povedala som si, že treba urobiť niečo inak, niečo zaujímavejšie a dlhodobejšie. Tak som sa rozhodla, že si vyskúšam paradajkový džem s cibuľou a bazalkou. Je výborný a vhodný aj ako grilovacia omáčka alebo len tak, natretý na chlieb. A v kombinácii so syrom… delikátne.


Čo budeme potrebovať:


✓ 1 zväzok bazalky

✓ 1-2 chilli papričky

✓ 500 g želírovacieho cukru v pomere 2:1

✓ 50 ml olivového oleja

✓ 1 lyžička soli

✓ 1 kg rajčín

✓ 2 malé cibuľky

✓ korenie


 

sk-blog-ohnivy-paradajkovy-dzem-img1

 

 

Výroba džemu:

 

Najprv olúpeme cibuľu a nakrájame na malé kocky. Osmažíme na panvici v malom množstve oleja. Medzitým si nakrájame umyté paradajky na kocky, a spolu s nakrájanými chilli papričkami, soľou, korením a želírovacím cukrom pridáme k cibuli, a privedieme k varu.

 

 

sk-blog-ohnivy-paradajkovy-dzem-img2

 


Necháme variť asi 10 minút, pridáme olivový olej a nakrájanú bazalku. Niekoľko minút povaríme a nalejeme do čistých poharov. Dobre uzavrieme a odložíme na chladné miesto.


 

sk-blog-ohnivy-paradajkovy-dzem-img3

 

 

Takto môžeme vychutnávať pálivo-sladkú chuť leta aj v zime!

 

Vyskúšajte to!