
Nápady na varenie pod holým nebom
Krásne letné dni priamo nabádajú k tomu, aby ste trávili vonku čo najviac voľného času. Preto je ideálne nielen chodiť na prechádzky a organizovať výlety, ležať na lehátku na terase, pri bazéne či na brehu rybníka, ale užívať si aj jedlo na čerstvom vzduchu – a to nielen jeho konzumáciu, ale aj prípravu. Máme pre vás rozmanité tipy, ako na varenie vonku.
Radi by ste si dopriali chutné pokrmy pripravené priamo na vašej záhrade? Ak milujete varenie a potrpíte si na kvalitné prostredie aj pomocníkov hodných šéfkuchárov, pouvažujte nad zariadením letnej kuchyne. V súčasnosti je naozaj veľa možností - od lowcostových kreatívnych variantov až po profesionálne a luxusne vybavenú outdoorovú kuchynskú linku, ktorá je takmer rovná tej, ktorú skrývate v interiéri. Navyše je vyrobená z odolných materiálov, takže si poradí aj s nepriazňou počasia. Budete však musieť siahnuť hlbšie do vrecka.
Radi by ste si dopriali chutné pokrmy pripravené priamo na vašej záhrade? Ak milujete varenie a potrpíte si na kvalitné prostredie aj pomocníkov hodných šéfkuchárov, pouvažujte nad zariadením letnej kuchyne. V súčasnosti je naozaj veľa možností - od lowcostových kreatívnych variantov až po profesionálne a luxusne vybavenú outdoorovú kuchynskú linku, ktorá je takmer rovná tej, ktorú skrývate v interiéri. Navyše je vyrobená z odolných materiálov, takže si poradí aj s nepriazňou počasia. Budete však musieť siahnuť hlbšie do vrecka.
Ak však nemáte túto možnosť, nezúfajte! Aj s obyčajným grilom, pojazdným stolom a nádobou na špinavý riad si dokážete vykúzliť perfektné miesto pre svoje kulinárske aktivity. Primárnou ingredienciou, ktorá prebije všetky ostatné, je nadšenie – užite si poriadnu grilovačku bez ohľadu na technické zázemie. Pojmite ju ako veľkolepú záhradnú párty, s ktorou oslníte všetkých svojich hostí. Hlavnú úlohu zohráva predovšetkým atmosféra!
VEDELI STE, ŽE ...
Existuje pár pravidiel, ktoré sa oplatí dodržať. Odmenou vám bude komfort pri grilovaní a perfektný, zdravší výsledok. Predovšetkým udržujte rošt grilu čistý – po každom grilovaní z neho odstráňte všetky napečené nečistoty. Predchádzať im môžete tým, že budete mriežku roštu pravidelne potierať olejom, ktorý zabráni prichyteniu grilovaných potravín. Pokiaľ grilujete mäso, udržujte teplotu čo najvyššiu. Mäso sa krásne prepečie, ale zároveň bude šťavnaté.
Top trend: príprava jedál na ohni
je grilovanie na dreve a varenie priamo na ohni. Fajnšmekri totiž vedia, že starému dobrému grilovaniu sa nič nevyrovná. Budete na to potrebovať špeciálny gril, tzv. plancha, ktorý pozostáva z kovovej nádoby na oheň a plátu alebo roštu, na ktorom ugrilujete všetko od mäsa po zeleninu.
Použiť môžete aj v súčasnosti veľmi obľúbené prenosné ohnisko - stačí zvoliť variant s roštom alebo použiť napríklad rošt zo starej rúry. Na trhu sú tiež k dispozícii samostatné plancha dosky na ohnisko s rôznym priemerom. Mobilné ohnisko je skvelý pomocník, pretože drží oheň pekne pod kontrolou a chráni váš trávnik či terasu. Navyše je univerzálny a môžete ho zapáliť zakaždým inde. K dispozícii je celý rad rozmanitých viac či menej dizajnových variantov, módne sú predovšetkým minimalistické kúsky s hrdzavou úpravou. Avšak keď na to príde, vystačíte si aj s vlastnoručne vyrobeným grilom z obyčajných tehál. Návodov na internete je veľa!
Pokiaľ použijete rošt, nechajte najskôr drevo vyhorieť a urobte si vlastné drevené uhlie. Má skvelú výhrevnosť a zachvilu prepečie aj tie najsilnejšie kusy mäsa. Ak zvolíte originálny plancha gril, dobroty na kovovom pláte sa prepečú ešte skôr, než oheň vyhasne.
Použiť môžete aj v súčasnosti veľmi obľúbené prenosné ohnisko - stačí zvoliť variant s roštom alebo použiť napríklad rošt zo starej rúry. Na trhu sú tiež k dispozícii samostatné plancha dosky na ohnisko s rôznym priemerom. Mobilné ohnisko je skvelý pomocník, pretože drží oheň pekne pod kontrolou a chráni váš trávnik či terasu. Navyše je univerzálny a môžete ho zapáliť zakaždým inde. K dispozícii je celý rad rozmanitých viac či menej dizajnových variantov, módne sú predovšetkým minimalistické kúsky s hrdzavou úpravou. Avšak keď na to príde, vystačíte si aj s vlastnoručne vyrobeným grilom z obyčajných tehál. Návodov na internete je veľa!
Pokiaľ použijete rošt, nechajte najskôr drevo vyhorieť a urobte si vlastné drevené uhlie. Má skvelú výhrevnosť a zachvilu prepečie aj tie najsilnejšie kusy mäsa. Ak zvolíte originálny plancha gril, dobroty na kovovom pláte sa prepečú ešte skôr, než oheň vyhasne.
Samostatnou kategóriou je varenie v kotli na trojnožke, pripravíte v ňom skvelý guláš, ragú, ale napríklad aj polievky. Na varení pod holým nebom je skvelé, že máte po ruke všetky plody zo svojej záhrady od zeleniny cez bylinky až po ovocie, prípadne poklady z lesa. Nechajte rozbehnúť svoju fantáziu na plné obrátky! Čo tak guľajda s vlastnoručne nazbieranými sušenými hubami? Ideálny recept na neskoré leto. A končiť rozhodne nemusíte ani s prvými jesennými dňami. Už naši predkovia vedeli, že pečené jablká či zemiaky pripravované v popole sú výborná pochúťka.
NÁŠ TIP:
Pri nákupe trojnožky zvoľte univerzálne prevedenie, ktoré sa dá použiť s kotlíkom aj s roštom. Môžete tak na grilovanie využiť klasické ohnisko v zemi. Je to skvelý pomocník pre fanúšikov stanovačiek a táborov. Prípravu jedál na ohni si tak navyše môže užiť každý, nielen šťastní majitelia záhrad a terás. Pokiaľ si na to netrúfate, absolvujte najskôr niektorý z kurzov varenia na ohni, ktoré sú v ponuke (napríklad Pre gurmánov).
Piknik so samoobsluhou
Nefandíte vareniu na ohni ani nemáte možnosť ugrilovať si niečo dobré na záhrade? Príprave jedál na čerstvom vzduchu sa nemusíte vzdať. Pre menej nadšených „kuchárov“ je skvelou možnosťou piknik, na ktorom si vytvoríte menu z čiastočne predpripravených ingrediencií. Do nádobiek nachystajte zeleninu, plátkové syry, nátierky, krémový syr, prípadne vegánsku majonézu, ktorá zvládne aj trochu toho tepla, zabaľte ich do termotašky a nechajte svojich hostí „namiešať“ si studené burgre podľa vlastnej chuti. Namiesto grilovaného mäsa môžu obsahovať šunku od kosti, tofu alebo rôzne druhy syra. Ďalšou alternatívou sú pestré šaláty s nakladanými krevetami, doma smaženými krutónmi alebo opečenou slaninou. Nápady na jedlá ako stvorené na piknik nájdete aj v našej sekcii Recepty. Pokiaľ budete „piknikovať“ priamo doma na balkóne, môžete využiť praktický kontaktný gril. Ak nemáte v dosahu zásuvku, stačí natiahnuť predlžovačku.
Tak čo, oslovili vás naše nápady na prípravu jedál pod holým nebom? Napíšte nám na sociálnych sieťach, nájdete nás na Facebooku, ale aj Instagrame. Nech už fandíte akémukoľvek spôsobu, prajeme dobrú chuť!
Autor článku: Dominika