Jablkové pyré ako darček na Vianoce
Téma Vianoc a všetkého, čo je s nimi spojené teraz rezonuje z viacerých strán. Sviatky pokoja a mieru sú synonymom aj predvianočného zhonu a hľadania vhodných darčekov pre našich blízkych, ktoré ich budú čakať pod stromčekom. Netreba však zabúdať na podstatnú myšlienku, ktorú so sebou Vianoce prinášajú – spoločný čas s rodinou a milovanými, strávený v harmónii a láske. Nenechajte sa pohltiť hľadaním dokonalého darčeka, ale vyrobte ho zo srdca a vlastnými rukami. Oblečte si zásteru, vyberte zásoby ovocia a hor sa do prípravy domácej výživy!
Postup:
Jablká si ošúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na menšie kocky, kým nedosiahneme 1 kg. Pripravené jablká vložíme do hrnca spolu so všetkými ingredienciami (okrem vody) a dôkladne premiešame.
Zmes varíme asi pol hodinu pod pokrievkou až do zmäknutia. Počas varenia podľa potreby pridáme vodu. Na stredne hustú výživu sme použili cca 1,5 dcl vody. Vždy závisí aj od toho, aké máme jablká a koľko vody počas varenia pustia.
Keď máme jablká úplne mäkké, odstavíme zmes z ohňa a tyčovým mixérom vytvoríme jednotnú hmotu. Pre ozvláštnenie sme nemixovali úplne do hladka, ale nechali aj pár kúskov jabĺk vcelku.
Rozmixovanú zmes vrátime späť na sporák a opäť privedieme do bodu varu. Potom ju ešte horúcu naplníme do pohárikov, vrchný uzáver poriadne utiahneme, obrátime uzáverom smerom dolu a necháme vychladnúť.