Cheesecake s brusnicami a vínovým želé

 

 

Cheesecake s brusnicami a vínovým želé

 

Dnes mám pre vás veľmi chutný recept. Upečieme si cheesecake s čerstvými brusnicami a polevou z vareného vína. Kedže vianočné trhy už otvorili svoje brány a na niektorých oblastiach napadol aj prvý sneh, rozhodla som sa do základu cheesecaku pridať perníkové korenie a pripraviť polevu z vareného vína – a verte mi, je to veľmi chutná kombinácia.

Čo budeme potrebovať:

Korpus:

  • cca 150g maslových sušienok
  • 2 ČL perníkového korenia
  • 60g masla

 

Náplň:

  • 1kg smotanového syru
  • 120g masla
  • 220g kyslej smotany
  • cca 200g cukru
  • 5 vajec
  • 2 žĺtka

 

Poleva a zdobenie:

  • 1 balíček červeného tortového želé
  • 250ml vareného vína
  • 75g čerstvých brusníc
  • cukor
  • vetvičky rozmarínu
Cheesecake - suroviny na prípravu

A takto som cheesecake s brusnicami pripravovala

Na začiatok som si vyhriala rúru na 160°C a vymastila tortovú formu, resp. dve menšie tortové formy (s priemerom cca 16cm). Potom som si vložila maslové sušienky do vrecka a valčekom ich rozdrvila na jemno. V miske som následne zmiešala rozdrvené sušienky spolu s perníkovým korením a rozpusteným maslom, kým nevzniklo cesto.

Cheesecake s brusnicami - postup prípravy
Cheesecake s brusnicami - postup prípravy

Cesto som rozdelila na dve kôpky, ktoré som rovnomerne poutláčala na dno každej formy. Takto pripravené formy vložíme do rozohriatej rúry asi na 15 minút a následne korpus necháme vychladnúť.

 

Na prípravu náplne si zmiešame smotanový syr spolu s maslom, kyslou smotanou a cukrom. Krém vymiešame do hladka a postupně k nemu primiešame vajíčka a žĺtka.

 

Cheesecake s brusnicami - postup prípravy

Pred tým, ako náplň vlejeme do foriem, musíme formy vystlať alobalom. Na tento účel je najlepšie položiť dva dlhé pásy hliníkovej fólie krížom cez seba a do jej stredu umiestniť tortovú formu.

 

Vystlanú tortovú formu položíme do vyššieho pekáča, resp. plechu, a následne formu naplníme zmesou smotanového syru.

Cheesecake s brusnicami - postup prípravy
Cheesecake s brusnicami - postup prípravy

Pred tým, ako koláčik vložíme do rúry, pridáme do pekáča alebo vyššieho plechu horúcu vodu. Následne sa cheesecake musí piecť približne hodinu, kým sa krém aj pri najjemnejšiom zatrasení sotva pohne.

 

Medzitým si môžeme pripraviť sladké brusnice. V hrnci som priviedla k varu cukor s trochou vody. Umyté brusnice som následne vykúpala v tejto karamelovej zmesy a položila na mriežku, aby vychladli. (Ja som ich potom ešte vyválala v cukre – vďaka tomu pôsobia ako zamrznuté.)

Cheesecake s brusnicami - postup prípravy
Cheesecake s brusnicami - postup prípravy

Keď je koláč upečený, necháme ho niekoľko hodín vychladnúť. Potom si pripravíme želé podľa pokynov na obale – vodu však nahradíme vareným vínom. Necháme chvíľku vychladnúť a nalejeme na koláč. Cheesecake vyberieme z formy a ozdobíme brusnicami a vetvičkami rozmarínu.


A náš vianočný cheesecake s brusnicami je hotový.

Cheesecake s brusnicami - postup prípravy

Vyskúšajte to!