Chalupárske zemiakové pirohy
Aktuálne najlepším spôsobom oddychu je odísť do prírody plnej pokoja a energie zároveň, s čerstvým vzduchom a tými najkrajšími zvukmi vtákov. Užívať si nerušenú pohodu s najbližšou rodinou či priateľmi, niekde ďaleko od každodenného ruchu, pri ohníku a pod krásnymi hviezdami.
K poriadnej chalupe patrí aj nefalšovaná domáca strava našich starých mám. Možností je mnoho, ale neodmysliteľnou súčasťou chalupárskeho menu sú zemiakové pirohy. Nezáleží v akej verzii ich poznáte, či už v slanej alebo sladkej, lebo s nami si môžete pripraviť oboje naraz. Najviac vám budú chutiť s domácimi surovinami v podobe domácich vajíčok, zemiakov, bryndze, klobásky, pažítky či ovocia na ozdobu.
Čo budeme potrebovať
(na 4 porcie)
CESTO
- 500 g uvarených zemiakov v šupke
- 280 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- štipka soli
Pozn.: Z polovice cesta sme urobili slané a z druhej polky sladké pirohy.
SLANÉ PIROHY
- biely jogurt/kyslá smotana
- strúhaný údený syr
- domáca klobása
- olej
- maslo
- NA BRYNDZOVÚ PLNKU (2 porcie):
- 65 g bryndze
- 1/2 ČL mletej údenej papriky
- 8 stopiek pažítky
- štipka soli
SLADKÉ PIROHY
- domáci džem (my sme zvolili čučoriedkový)
- tmavé kakao
- maslo
- práškový cukor
- ovocie zo záhradky na ozdobu
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke ideálne deň vopred alebo niekoľko hodín pre prípravou. Vychladnuté a ošúpané zemiaky najemno nastrúhame na strúhadle.
Pripravíme si podložku na vaľkanie alebo misu, v ktorej vypracujeme cesto. Všetky suroviny zmiešame, múku však prisypávame postupne. Ak je to potrebné, môžete pridať múky viac ako je uvedené, všetko závisí od typu zemiakov. Cesto sa každopádne nemôže lepiť. Následne ho na doske vyvaľkáme.
Dáme si variť vodu.
Pohárom alebo formičkou na pirohy z cesta vykrajujeme kruhy. Pomocou lyžicke naplníme sladkou alebo slanou náplňou. Okrajeme jemne potrieme vodou, aby sa pirohy lepšie uzavreli. V prípade, že nemáte formičky na pirohy, okraje popritláčajte vidličkou.
Pirohy dáme postupne variť do vody a od spodku ich premiešame, aby sa nám neprilepili. Keď sú uvarené, vyplávajú na hladinu.
Na panvicu si dáme olej a nakrájanú klobásu. Opražíme ju z oboch strán. Pirohy vyberieme z hrnca a polejeme rozpusteným maslom. Na slané dáme jogurt, opraženú klobásu aj s trochou oleja, postrúhaný údený syr a pažítku.
Sladké pirohy posypeme kakaom a prípadne aj trochou rozpusteného masla. Posypeme práškovým cukrom a ozdobíme ovocím zo záhradky. Dobrú chuť!