ako pripraviť slávnostné veľkonočné menu, recepty

Ako pripraviť slávnostné menu na Veľkú noc?

Veľká noc je synonymom krásnych tradícií, rodinnej pohody, jarnej výzdoby a chutného jedla. Chcete však svoju rodinu ohúriť niečím originálnym a nečakaným? Pripravte im slávnostné menu, z ktorého si oblížu všetky prsty a nebudú chcieť odísť od stola. Naviažte si zásteru a ideme na to!
veľkonočné recepty, farebná mrkvová polievka

Veľkonočná farebná mrkvová polievka

Ingrediencie:

  • žltá cibuľka
  • 1 kg mrkvy
  • 100 g červenej šošovice
  • muškátový oriešok
  • 1 l plnotučného mlieka
  • 50 g masla
  • syr Vršatec
  • kyslá smotana
  • čerstvá pažítka
  • olej
  • soľ

Postup:

Cibuľku a mrkvu si nakrájame na kocky, zľahka opečieme na oleji a zalejeme mliekom.
Pridáme červenú šošovicu, osolíme a varíme do mäkka.
Polievku s maslom spolu rozmixujeme, dochutíme soľou a muškátovým orieškom.
Syr si nastrúhame, uložíme na plech s papierom na pečenie a vytvoríme súvislú plochu.
Vložíme do rozpálenej rúry, pečieme dozlatista na 180°C a necháme vychladnúť.
Polievku ozdobíme kyslou smotanou, syrovými chipsami, olejom z medvedieho cesnaku a čerstvou pažítkou.
veľkonočný recept, suvidované mliečne jahňa s bylinkovými knedličkami

Suvidované mliečne jahňa s bylinkovými knedličkami

Pečené mliečne jahňa

Ingrediencie:

  • polovička slovenského jahniatka
  • 300 g žltej cibule
  • 300 g mrkvy
  • 300 g zeleru
  • 3 ks bobkového listu
  • 20 g rozmarínu
  • 125 g farmárskeho masla
  • soľ

Postup:

Jahňaciu polovičku si rozštvrtíme, vložíme do pekáča a nasolíme.
Pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler, čerstvý rozmarín, bobkový list a farmárske maslo.
Podlejeme vodou, prikryjeme alobalom a pečieme na 200°C cca 3 hodiny.
Počas pečenia mäso aspoň jeden krát otočíme a môžeme ho podliať trochou vody.

Bylinkové krehké knedličky

Ingrediencie:

  • 400 g toastového chleba
  • 2 ks vajec voľný výbeh
  • 25 g čerstvej petržlenovej vňate
  • 50 ml polotučného mlieka
  • 50g farmárskeho masla
  • soľ
  • muškátový oriešok

Postup:

Toastový chlieb si nakrájame na kocky a necháme vysušiť.
Vysušené pečivo pokvapkáme mliekom, rozpusteným maslom a snehom z vyšľahaných bielok.
Pridáme žĺtka, nakrájanú petržlenovú vňať, zamiešame a na záver dochutíme soľou a muškátovým orieškom.
Tvarujeme knedličky, ktoré varíme na pare cca 8 minút podľa veľkosti.

Krémové zelerové pyré

Ingrediencie:

  • 300 g žltej cibule
  • 1 200 g zeleru
  • 20 g cesnaku
  • 1 l plnotučného mlieka
  • 100 g masla
  • soľ
  • muškátový oriešok

Postup:

Cibuľu a zeler si nakrájame na kocky a jemne opečieme na oleji.
Pridáme očistený cesnak, zalejeme mliekom a varíme do mäkka.
Zmes si spolu s maslom rozmixujeme a na koniec dochutíme soľou a muškátovým orieškom.

Lahodná cesnaková omáčka

Ingrediencie:

  • 100 g cesnaku
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • soľ

Postup:

Cesnak očistíme, vložíme do vody a uvaríme ho do mäkka.
Zredukujeme smotanu, vložíme do nej uvarený cesnak, rozmixujeme a osolíme.

SOUS VIDE chrumkavá šalotka

Ingrediencie:

  • 400 g šalotky banánovej
  • 10 g rozmarínu
  • 25 g farmárskeho masla
  • soľ

Postup:

Šalotku očistíme, prepolíme, osolíme a vložíme do umelého vrecúška.
Pridáme k nej maslo a čerstvý rozmarín.
Umelé vrecúško poriadne uzavrieme ako vákuum a vložíme ho do 80°C vody na 1 hodinu.
Pred servírovaním šalotku opečieme na masle.
Servírujeme spolu s čerstvým baby špenátom a prajeme dobrú chuť!

Vybrali sme pre vás:

Preskočiť odsek