Veľká noc je synonymom krásnych tradícií, rodinnej pohody, jarnej výzdoby a chutného jedla. Chcete však svoju rodinu ohúriť niečím originálnym a nečakaným? Pripravte im slávnostné menu, z ktorého si oblížu všetky prsty a nebudú chcieť odísť od stola. Naviažte si zásteru a ideme na to!
Veľkonočná farebná mrkvová polievka
Ingrediencie:
žltá cibuľka
1 kg mrkvy
100 g červenej šošovice
muškátový oriešok
1 l plnotučného mlieka
50 g masla
syr Vršatec
kyslá smotana
čerstvá pažítka
olej
soľ
Postup:
Cibuľku a mrkvu si nakrájame na kocky, zľahka opečieme na oleji a zalejeme mliekom. Pridáme červenú šošovicu, osolíme a varíme do mäkka. Polievku s maslom spolu rozmixujeme, dochutíme soľou a muškátovým orieškom. Syr si nastrúhame, uložíme na plech s papierom na pečenie a vytvoríme súvislú plochu. Vložíme do rozpálenej rúry, pečieme dozlatista na 180°C a necháme vychladnúť. Polievku ozdobíme kyslou smotanou, syrovými chipsami, olejom z medvedieho cesnaku a čerstvou pažítkou.
Suvidované mliečne jahňa s bylinkovými knedličkami
Pečené mliečne jahňa
Ingrediencie:
polovička slovenského jahniatka
300 g žltej cibule
300 g mrkvy
300 g zeleru
3 ks bobkového listu
20 g rozmarínu
125 g farmárskeho masla
soľ
Postup:
Jahňaciu polovičku si rozštvrtíme, vložíme do pekáča a nasolíme. Pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler, čerstvý rozmarín, bobkový list a farmárske maslo. Podlejeme vodou, prikryjeme alobalom a pečieme na 200°C cca 3 hodiny. Počas pečenia mäso aspoň jeden krát otočíme a môžeme ho podliať trochou vody.
Bylinkové krehké knedličky
Ingrediencie:
400 g toastového chleba
2 ks vajec voľný výbeh
25 g čerstvej petržlenovej vňate
50 ml polotučného mlieka
50g farmárskeho masla
soľ
muškátový oriešok
Postup:
Toastový chlieb si nakrájame na kocky a necháme vysušiť. Vysušené pečivo pokvapkáme mliekom, rozpusteným maslom a snehom z vyšľahaných bielok. Pridáme žĺtka, nakrájanú petržlenovú vňať, zamiešame a na záver dochutíme soľou a muškátovým orieškom. Tvarujeme knedličky, ktoré varíme na pare cca 8 minút podľa veľkosti.
Krémové zelerové pyré
Ingrediencie:
300 g žltej cibule
1 200 g zeleru
20 g cesnaku
1 l plnotučného mlieka
100 g masla
soľ
muškátový oriešok
Postup:
Cibuľu a zeler si nakrájame na kocky a jemne opečieme na oleji. Pridáme očistený cesnak, zalejeme mliekom a varíme do mäkka. Zmes si spolu s maslom rozmixujeme a na koniec dochutíme soľou a muškátovým orieškom.
Lahodná cesnaková omáčka
Ingrediencie:
100 g cesnaku
500 ml smotany na šľahanie
soľ
Postup:
Cesnak očistíme, vložíme do vody a uvaríme ho do mäkka. Zredukujeme smotanu, vložíme do nej uvarený cesnak, rozmixujeme a osolíme.
SOUS VIDE chrumkavá šalotka
Ingrediencie:
400 g šalotky banánovej
10 g rozmarínu
25 g farmárskeho masla
soľ
Postup:
Šalotku očistíme, prepolíme, osolíme a vložíme do umelého vrecúška. Pridáme k nej maslo a čerstvý rozmarín. Umelé vrecúško poriadne uzavrieme ako vákuum a vložíme ho do 80°C vody na 1 hodinu. Pred servírovaním šalotku opečieme na masle.
Servírujeme spolu s čerstvým baby špenátom a prajeme dobrú chuť!