V období jari a pôstu ľudia uprednostňujú ľahšie varianty receptov, ktoré potešia naše telo a zdravie. Pripravili sme si pre vás tri jednoduché postupy, ktoré si viete pripraviť či už na raňajky, obed alebo večeru. Závisí len na vašej chuti. Použili sme primárne zeleninu a ovocie, ktoré viete pokojne obmieňať. Verte nám, že tieto recepty zvládnu aj menej zdatní kuchári a môžete nimi milo prekvapiť aj vašich blízkych. Inšpirujte sa!
Zelené smoothie
(1 väčšia / 2 menšie porcie)
Čo budeme potrebovať?
1 kiwi
hrsť manga
1 malý banán alebo ½ väčšieho banána
2,5 dc kokosového mlieka
3 PL pšenových vločiek
lyofilizované maliny
mäta
Postup:
Ovocie si ošúpeme, nakrájame a rozmixujeme.
Pridáme mlieko, pšenové vločky a opäť rozmixujeme.
Smoothie prelejeme do pohára, posypeme lyofilizovanými malinami a ozdobíme mätou.
Hrášková polievka s baby špenátom a bazalkou
(3 - 4 porcie)
Čo budeme potrebovať?
2 hrste baby špenátu
300 g zeleného hrášku
3 stonky bazalky
1 cibuľu
200 ml smotany na varenie (izbovej teploty)
soľ
korenie
pistácie
olej
vodu
Postup:
Na oleji si opražíme cibuľu do sklovita, pridáme baby špenát, po 1 minúte hrášok a orestujeme ich.
Zalejeme to čistou vodou tak, aby bol hrášok celý zaliaty (cca 1 cm nad hráškom). Varíme približne 15 - 20 minút.
Hrášok stiahneme z ohňa a rozmixujeme.
Opäť zapálime oheň a počas stáleho miešania pridáme smotanu na varenie, bazalku, soľ a korenie.
Necháme polievku zovrieť a podávame s nasekanými pistáciami.
Zeleninový quiche
(priemer zapekacej misky 12,5 cm, 2 porcie)
Čo budeme potrebovať?
CESTO:
115 g hladkej múky
1 menšie vajce
50 g masla
½ ČL soli
pohár vody
PLNKA:
200 ml smotany na varenie
100 g strúhaného údeného syra
2 vajcia
pretlačený cesnak
listy baby špenátu
listy bazalky
provensálske korenie
soľ
korenie
Postup:
Pripravíme si cesto zmiešaním múky, soli, nakrájaného masla a vajíčka. Ručne miesime a podľa potreby pridávame polievkovou lyžicou vodu. Cesto nesmie byť ani lepkavé, ani sa drobiť. V prípade, že sa lepí pridáme múku, ak sa nám drobí pridáme podľa potreby vodu. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na 1 hodinu do chladničky.
Cesto vyložíme, rozvaľkáme, presunieme do zapekacej misy, poriadne pritlačíme k stenám nádoby, vrch upravíme, aby nám cesto netrčalo. Následne ho popicháme (dno) vidličkou, položíme na cesto alobal a nejakú strukovinu. Cesto by sa pri pečení mohlo nafúknuť. Týmto krokom ho zaťažíme a zabránime tomu.
Cesto pečieme pri teplote 200°C, cca 10 - 15 minút.
Ingrediencie na plnku si zmiešame. Vyberieme cesto z rúry, odstránime alobal so strukovinou a vylejeme zmes do misky.
Dáme to piecť na 200°C, cca 35 - 45 minút. Musíme to špajdlou kontrolovať, keďže každá rúra je iná.
K pôstnym bezmäsitým jedlám inklinujú v období jari a stúpajúcich teplôt aj zarytí milovníci mäsa. Pre odľahčenie vášho žalúdka vyskúšajte rôzne vegánske recepty, ktoré nielenže zachutia celej vašej rodine, no posilnia aj jej zdravie.