rýchle a jednoduché jarné recepty

3 rýchle jarné recepty

V období jari a pôstu ľudia uprednostňujú ľahšie varianty receptov, ktoré potešia naše telo a zdravie. Pripravili sme si pre vás tri jednoduché postupy, ktoré si viete pripraviť či už na raňajky, obed alebo večeru. Závisí len na vašej chuti. Použili sme primárne zeleninu a ovocie, ktoré viete pokojne obmieňať. Verte nám, že tieto recepty zvládnu aj menej zdatní kuchári a môžete nimi milo prekvapiť aj vašich blízkych. Inšpirujte sa!
zdravé ovocné smoothie

Zelené smoothie

(1 väčšia / 2 menšie porcie)

Čo budeme potrebovať?

  • 1 kiwi
  • hrsť manga
  • 1 malý banán alebo ½ väčšieho banána
  • 2,5 dc kokosového mlieka
  • 3 PL pšenových vločiek
  • lyofilizované maliny
  • mäta
suroviny na prípravu chutného zeleného smoothie

Postup:

  1. Ovocie si ošúpeme, nakrájame a rozmixujeme.
  2. Pridáme mlieko, pšenové vločky a opäť rozmixujeme.
  3. Smoothie prelejeme do pohára, posypeme lyofilizovanými malinami a ozdobíme mätou.
hrášková polievka so špenátom a bazalkou

Hrášková polievka s baby špenátom a bazalkou

(3 - 4 porcie)

Čo budeme potrebovať?

  • 2 hrste baby špenátu
  • 300 g zeleného hrášku
  • 3 stonky bazalky
  • 1 cibuľu
  • 200 ml smotany na varenie (izbovej teploty)
  • soľ
  • korenie
  • pistácie
  • olej
  • vodu
suroviny na prípravu jarnej hráškovej polievky

Postup:

  1. Na oleji si opražíme cibuľu do sklovita, pridáme baby špenát, po 1 minúte hrášok a orestujeme ich.
  2. Zalejeme to čistou vodou tak, aby bol hrášok celý zaliaty (cca 1 cm nad hráškom). Varíme približne 15 - 20 minút.
  3. Hrášok stiahneme z ohňa a rozmixujeme.
  4. Opäť zapálime oheň a počas stáleho miešania pridáme smotanu na varenie, bazalku, soľ a korenie.
  5. Necháme polievku zovrieť a podávame s nasekanými pistáciami.
recept na zeleninový quiche

Zeleninový quiche

(priemer zapekacej misky 12,5 cm, 2 porcie)

Čo budeme potrebovať?

CESTO:
  • 115 g hladkej múky
  • 1 menšie vajce
  • 50 g masla
  • ½ ČL soli
  • pohár vody

PLNKA:
  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 g strúhaného údeného syra
  • 2 vajcia
  • pretlačený cesnak
  • listy baby špenátu
  • listy bazalky
  • provensálske korenie
  • soľ
  • korenie
suroviny na lahodný zeleninový quiche

Postup:

  1. Pripravíme si cesto zmiešaním múky, soli, nakrájaného masla a vajíčka. Ručne miesime a podľa potreby pridávame polievkovou lyžicou vodu. Cesto nesmie byť ani lepkavé, ani sa drobiť. V prípade, že sa lepí pridáme múku, ak sa nám drobí pridáme podľa potreby vodu. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na 1 hodinu do chladničky.
  2. Cesto vyložíme, rozvaľkáme, presunieme do zapekacej misy, poriadne pritlačíme k stenám nádoby, vrch upravíme, aby nám cesto netrčalo. Následne ho popicháme (dno) vidličkou, položíme na cesto alobal a nejakú strukovinu. Cesto by sa pri pečení mohlo nafúknuť. Týmto krokom ho zaťažíme a zabránime tomu.
  3. Cesto pečieme pri teplote 200°C, cca 10 - 15 minút.
  4. Ingrediencie na plnku si zmiešame. Vyberieme cesto z rúry, odstránime alobal so strukovinou a vylejeme zmes do misky.
  5. Dáme to piecť na 200°C, cca 35 - 45 minút. Musíme to špajdlou kontrolovať, keďže každá rúra je iná.

NÁŠ TIP:

K pôstnym bezmäsitým jedlám inklinujú v období jari a stúpajúcich teplôt aj zarytí milovníci mäsa. Pre odľahčenie vášho žalúdka vyskúšajte rôzne vegánske recepty, ktoré nielenže zachutia celej vašej rodine, no posilnia aj jej zdravie.

Vybrali sme pre vás

Preskočiť odsek