Noblesné vianočné prestieranie

 

 

Vianočné prestieranie so štedrou večerou

 

Tichá noc, svätá noc...Už sa nám to pomaličky blíži. Štedrý deň je v mnohých slovenských rodinách podobný. Mamina od rána pripravuje dobrôtky v kuchyni, otec vyťahuje stromček a deti pomáhajú. Celá rodina sa snaží, aby bol tento deň magický. Presne taký, aký si zaslúži byť.

 

V podvečer si všetci spoločne sadnú za krásne vyzdobený štedrovečerný stôl. Slávnostnú atmosféru pritom netvorí len vianočná výzdoba. To, čím sa to celé začína, je jedlo. Pri zostavovaní štedrovečerného menu majú Slováci pomerne jasno. V našich domácnostiach nesmú chýbať oblátky s medom a cesnakom, jabĺčko prekrojené na polovicu, orechy a samozrejme hlavné štedrá večera.

 

Preferujete kapustnicu, šošovicu alebo bielu hubovú polievku? Všetky varianty sú mimoriadne obľúbenými. Voľba druhého chodu závisí od toho, či sa v domácnosti nachádzajú malé deti. V takom prípade mnoho ľudí siahne po tzv. „rybích prstoch“, aby sa vyhli nepríjemnostiam s kostičkami. Klasikou sú podkovičky z kapra, makrely alebo iné druhy rýb a neodmysliteľnou súčasťou je zbožňovaný majonézový šalát. Nechýba ani dezert. Či už je to ľudovo povedané štedrák, alebo iná pochutinka, jedno je isté. Štedrá večera je naozaj pestrá a bohatá.

 

V dnešnom článku vám prinášame recepty na štedrovečerné menu. Pozor, nečakajte žiadny majonézový šalát ani podkovičky z kapra. Skúste niečo nové, originálne a možno aj vďaka našim receptom budú tohtoročné Vianoce nezabudnuteľnými. K tomu pridávame aj pár trikov na vianočné prestieranie, aby bolo v tento deň všetko výnimočné a dokonalé.

Recepty na štedrú večeru

 

Kokosová polievka z tresky

100 gramov cibule nakrájame nadrobno a spolu s 3 strúčikmi cesnaku opražíme v hrnci do sklovita. Pridáme 4 väčšie nakrájané zemiaky, opečieme a posypeme cukrom. Necháme skaramelizovať. Pridáme približne 10-15 gramov nastrúhaného zázvoru a prilejeme vývar - ten musí byť pripravený z trupu tresky. Varíme 15-20 minút, až kým nie sú zemiaky mäkké. Pridáme trošku mäsa z tresky nakrájaného na drobné časti a celé to ešte chvíľu spolu povaríme. Následne polievku rozmixujeme tyčovým mixérom, prilejeme 150 mililitrov kokosového mlieka, dochutíme soľou, korením, troškou červenej mletej papriky, kvapkou citrónovej šťavy a necháme ešte prevrieť. Môžeme podávať s opečeným chlebíkom či krutónmi.

Kokosová polievka z tresky na štedrú večeru

 

Chuť Stredomoria alá pečený homár

Zaobstaráme si niekoľko homárov podľa počtu ľudí, ktorí s nami zasadnú k štedrovečernému stolu. Homárov vyvaríme vo vriacej osolenej vode na približne 2 minúty. Je ale dôležité, aby sme homára dali do vody hlavou vpred. Následne homára opláchneme pod studenou tečúcou vodou a očistíme od miechy a vnútorností. Klepetá oddelíme a jemne pobúchame (napríklad rukoväťou noža) aby praskli. Nasledovný postup je veľmi jednoduchý.

 

Zapekaciu misu potrieme olivovým olejom a poukladáme naň časti homára, ktoré posolíme a okoreníme. Celé to doplníme nakrájanou cibuľkou, pretlačeným cesnakom a rajčinami. K tomu pridáme ešte plátky klasického masla, čerstvý tymián a rozmarín. Pečieme približne 30 minút na 180 stupňov.

Homár ako súčasť štedrej večere

 

Nielen recepty, ale aj dobré vybavenie kuchyne prispeje k tomu, aby jedlo vyšlo podľa očakávaní. V e-shope Möbelix nájdete všetko, čo má moderná kuchyňa s dôrazom na kvalitu obsahovať.

Vianočné prestieranie

Prestieranie vianočného stola sa drží istých zásad. V tento deň odložte zaužívané prestieranie a pripravte si také, ktoré umocní vianočnú náladu a kúzlo tohto okamihu. Nezabúdajte, že pri štedrovečernom stole sa stretáva celá rodina a tak venujte príprave stola patričnú pozornosť.

 

Vianočný stôl by mal farebne ladiť s výzdobou vianočného stromčeka. Biely obrus s farebným behúňom cez stred je ideálnou voľbou. Obrus nám okrem dizajnového prvku slúži na tlmenie zvukov riadu. Vyžehlený obrus by mal na každej strane stolu presahovať približne 20 cm. Ak radi experimentujete, môžete do stredu stola umiestniť aj úzku kožušinu. V strede stola má dominovať vianočný svietnik a následne je len na vás, akú výzdobu si zvolíte.

Noblesné vianočné prestieranie
Vianočné prestieranie v hygge štýle
Krásne vianočné prestieranie

 

Podkladový inak nazývaný “klubový tanier“ je veľký dekoratívny tanier, na ktorý sa umiestňujú ostatné taniere. Na podkladový tanier ukladáme plytký tanier, naň hlboký na polievku a do neho môžeme položiť zloženú servítku. Po pravej strane, najďalej od taniera, leží príbor na predkrm (ak je potrebný), lyžica na polievku a najbližšie k tanieru  nôž na hlavné jedlo. Z ľavej strany najďalej od taniera nájdete vidličku na predkrm a vedľa nej veľkú vidličku na hlavné jedlo. Nad tanierom je dezertný príbor zložený z malej vidličky a malej lyžičky. Nezabudnite na stôl umiestniť aj podnos s oblátkami, medom, očisteným cesnakom a veľký nôž na prekrojenie jabĺčok.

 

Zásadu má aj uloženie pohárov. Hovorí sa, že na stole môžu byť pre jednu osobu maximálne tri poháre. Myslíme si, že pre vianočné prestieranie vám postačia dva. Jeden na vodu a druhý na víno alebo šampanské, podľa toho, čo uprednostníte. Poháre by mali byť uložené na pravej strane nad príborom.

 

Keďže ide o tie najkrajšie sviatky v roku, vyberte si aj ten najkrajší riad. Pojem “priveľa” počas vianočných sviatkov neexistuje. Sviečky, vianočné gule, ozdobné taniere – všetko spolu poukladajte na stôl a preneste tak slávnostný lesk aj do vašej jedálne. Vianoce sú ideálnym obdobím na to, aby ste si zaobstarali aj novú jedálenskú súpravu. Tá slávnostná nemusí byť vôbec v tradičnej bielej, ale pokojne i v metalických odtieňoch. Efektne vyzerá napríklad zlatá, zaujímavou voľbou je aj čierna. Veríme, že aj vďaka nášmu článku bude váš Štedrý večer nezabudnuteľným.

 

Nech sú vaše Vianoce krásne, veselé a noblesné!