norimberske-perniky_uvodny-img

 


Norimberské perníky


Dohady o rozdieloch medzi medovníkmi a perníkmi je večná téma. Tak či onak, medovníčky k našim Vianociam určite patria. Mnohí však vlastne ani nevedia, či pripravujú medovníky alebo perníky, takže aj perníčky už môžeme považovať za tradičný vianočný pokrm.


Ja osobne som veľký fanúšik Norimberských perníčkov (pravý názov Nurnberger Elisen Lebkuchen), ktoré sa od klasických líšia tým, že obsahujú veľký podiel orechov, vajec, citrusov, a naopak, veľmi málo alebo vôbec žiadnu múku. Zvláštnosťou (aspoň pre našu krajinu) je to, že sa pečú na oblátkach.


Čo všetko budeme potrebovať na prípravu cca 30 perníkov:


✓ 2 vajcia
✓ 150 g cukru
✓ 80 g mletých lieskových orechov
✓ 80 g mletých mandlí
✓ 20 g vlašských orechov
✓ 40 g kandizovaného pomaranča
✓ 40 g kandizovaného citrónu
✓ ½ pomaranča a ½ citróna
✓ malé oblátky
✓ celé mandle na ozdobu
✓ perníkové korenie alebo samostatné zložky – z každého ale len štipku: škoricu, klinčeky, zázvor, koriander, muškátový oriešok, kardamón, vanilku


Na polevu a glazúru:
✓ čokoládu
✓ práškový cukor a vajce

 

norimberske-perniky-suroviny

 

Príprava:


Najprv vymiešame vajíčka s cukrom až kým sa cukor nerozpustí a nevytvorí sa pena. K vaječnej zmesi pridáme orechy, kandizované ovocie nakrájané na drobno, zmes korenia a šťavu z citróna a pomaranča. Dôkladne vymiešame a hotovú masu necháme zakrytú odstáť v chladničke približne 24 hodín.

 

norimberske-perniky-postup

 

Keď je cesto odpočinuté, vystelieme si plech pečiacim papierom a predhrejeme rúru na 200 °C. Cesto postupne rozdeľujeme a ukladáme na oplátky. Je dôležité, aby sme po okrajoch nechali malú rezervu, pretože cesto ešte trochu k oblátke priľahne. Pokiaľ chceme perníčky vyzdobiť, poukladáme na ne ešte mandle, a potom už môžeme vložiť na plechu do rozohriatej rúry, v ktorej necháme piecť asi 15 minút.

 

norimberske-perniky-postup2

 

Perníky by nemali byť vnútri úplne upečené. V závislosti od chuti môžeme perníky ešte namočiť do čokolády alebo cukrovo-citrónovej glazúry.

 

norimberske-perniky-postup3

 

Vyskúšajte to!