sk-recepty-malinovy-sirup-img

 


Malinový sirup DIY


Malinová sezóna je tu!


Tieto chutné a voňavé plody by sme radi jedli čo najčastejšie. Uvažovala som, ako by sa najlepšie dali spracovať a skladovať – mimo klasického zavárania. Keďže na jar aj v lete sú tak populárne sirupy, tak mi v hlave vznikla myšlienka na recept malinového sirupu s nádychom kardamónu. Samozrejme, že namiesto malín môžete použiť aj iné plody, napr. ríbezle, čučoriedky alebo černice. Ja som použila maliny zo záhradky.


Čo budeme potrebovať:


✓500 g čerstvých malín

✓1 citrón

✓trochu kardamónu (mletý alebo celý)

✓250 ml vody


 

sk-recepty-malinovy-sirup-img1

 

Príprava:


Cukor nasypeme do hrnca s vodou a za občasného miešania privedieme k varu. Až sa cukor rozpustí, odstavíme hrniec z platne a necháme mierne vychladnúť. Medzitým si v miske rozpučíme maliny a následne ich pridáme do hrnca s vodou.


Teraz pridáme štipku mletého kardamónu, alebo dva celé kúsky (ktoré najskôr mierne rozdrvíme).


 

sk-recepty-malinovy-sirup-img2

 

Sirup necháme jeden deň odstáť. Ďalší deň pretlačíme cez sito alebo plátený kus látky (aby sme zadržali semená). Sirup nalejeme späť do kastróla a pridáme šťavu z jedného citróna. Znovu privedieme do varu a ešte horúce nalejeme do čistých sklenených pohárov alebo fliaš. Poriadne uzavrieme ,okamžite obrátime hore dnom a necháme odstáť 10 minút.


 

sk-recepty-malinovy-sirup-img3

 

Keď sirup vychladne, je najlepšie ho podávať v pomere 1:6 s ľadovou vodou. Skvelo sa hodí aj k miešaným drinkom alebo dezertom.


Otvorenú fľašu spotrebujte behom troch až piatich dní!


Vyskúšajte to!


 

sk-recepty-malinovy-sirup-img5 Mia Mia Mia